24 Μαρ 2015

Ο πατέρας Δανιήλ ανήκει στη νέα γενιά των ιερέων που ανοίγουν τους ορίζοντες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας


 
Ενημερώσεις και σχόλια της Ευτυχίας Χατζημωυσή-Στασινοπούλου στο τέλος του κειμένου της Δρ Ιστορικού κ. Αγγελικής Μέρου.

Τον πατέρα Δανιήλ τον γνωρίζω από τη Σέριφο. Εκεί ιερουργεί. Στην Παναγιά την Ευαγγελίστρια στην Κάτω Χώρα. Γιορτές, πανηγύρεις, αρτοκλασίες, κηδείες, μνημόσυνα, τρισάγια, γάμοι, βαπτίσεις. Η λειτουργία του αγγίζει τη βυζαντινή τελειότητα. Μπαίνεις μέσα στην εκκλησιά και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλο τόπο και χρόνο. Μια καθαρή φωνή υψώνεται, μια πεντακάθαρη άρθρωση. Δεν βιάζεται τούτος ο παπάς να τελειώσει τη λειτουργία, αργά-αργά και με πάθος τελεί τα μυστήρια. Θαρρείς πως συμμετέχει, πως συμπάσχει με τα πάθη του Χριστού κάθε φορά που λειτουργεί.

Συγκρατημένος αλλά φιλικός, προσηνής, ανοιχτός στην κοινωνία. Έτσι δεν πρέπει να είναι ένας ιερέας; Ανοιχτός στην κοινωνία. Εκεί. Να αναμοχλεύεται με το ποίμνιό του. Να συντρώγει, να συνομιλεί, να συντρέχει όσους ζητάνε τη βοήθειά του – πνευματική και όχι μόνο – να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Διψασμένος για πολιτισμό, μουσική και τέχνη, ήταν ο μόνος ιερέας που τίμησε με την παρουσία του το νεοσύστατο Φεστιβάλ Σερίφου, Θεολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πατέρας Δανιήλ ανήκει στη νέα γενιά των ιερέων που ανοίγουν τους ορίζοντες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και φέρνουν τους πιστούς πιο κοντά της.
Συγκρατημένος αλλά φιλικός, προσηνής, ανοιχτός στην κοινωνία. Έτσι δεν πρέπει να είναι ένας ιερέας; Ανοιχτός στην κοινωνία. Εκεί. Να αναμοχλεύεται με το ποίμνιό του. Να συντρώγει, να συνομιλεί, να συντρέχει όσους ζητάνε τη βοήθειά του – πνευματική και όχι μόνο – να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Διψασμένος για πολιτισμό, μουσική και τέχνη, ήταν ο μόνος ιερέας που τίμησε με την παρουσία του το νεοσύστατο Φεστιβάλ Σερίφου, Θεολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πατέρας Δανιήλ ανήκει στη νέα γενιά των ιερέων που ανοίγουν τους ορίζοντες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και φέρνουν τους πιστούς πιο κοντά της.
 Αυτός λοιπόν είναι ο Ιερέας.

Ο Δημήτρης Μαραμής είναι ο Συνθέτης. Αυθεντικός, σεμνός, χαμηλών τόνων νέος μουσικός. Με σπουδές στο πιάνο στο yal Weish College of Musik and Dramaστη Μ. Βρετανία, έχει γράψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μουσική για 35 θεατρικά έργα και έχει κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους. Εμπνέεται και συνθέτει, διασκευάζει, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. Δεξιοτέχνης, τα ακροδάχτυλά του χαϊδεύουν το πιάνο. Το δαμάζει. Η μουσική του ποιοτική, σε ταξιδεύει σε χώρες, σε χρώματα, σε αγκαλιές, σε αισθήματα. Παίρνει το παλιό και το κάνει καινούργιο. Και πάλι απ΄την αρχή.

Και να λοιπόν που η τέχνη δεν άργησε να συναντήσει την τέχνη. Αφορμή στάθηκε το άλμπουμ του Μαραμή «Αισθηματική Ηλικία» που εντυπωσίασε τον πατέρα Δανιήλ. Η δημιουργία τράνεψε. Το όνειρο και το όραμα έγιναν πραγματικότητα.

Αυτή την πραγματικότητα έφεραν κοντά μας οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βράδυ της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2015.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου των Φίλων της Μουσικής, τρεις βασικοί ερμηνευτές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, με τη βαθειά βελούδινη φωνή του, η Κλεονίκη Δεμίρη και ο πατέρας Δανιήλ, ερμήνευσαν, σε διασκευή, παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας, της Β. Ηπείρου, της Αλβανίας, των αλβανόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας – υπάρχουν δίπλα στα ελληνόφωνα και αλβανόφωνα χωριά με τόσο κοινές ρίζες ιστορία και πολιτισμό – καθώς και τραγούδια της Μεσογείου που υμνούν την ομορφιά της ζωής , τον έρωτα, τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες.

Ακούστηκαν ακόμη μελοποιημένοι στίχοι της Μαρίας Πολυδούρη, του Τριβιζά, του Λαπαθιώτη, του Γκανά, καθώς και άλλες επιλογές από την εργονομία του συνθέτη.

Πώς όλα αυτά πλέκονται σε ένα ζωντανό διάλογο μας το εξήγησε ο συνθέτης γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «η μουσική δεν έχει σύνορα, ενώνει λαούς, και αναδεικνύει τις κοινές της ρίζες».


Πληροφορίες - Σχόλια: Ευτυχία Χατζημωυσή-Στασινοπούλου

Και η επιτυχία συνεχίστηκε με την"Αισθηματική Ηλικία" , συναυλία που δόθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας,   στις 16 Μαρτίου, στο  Hotel Continental Lausanne με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο πιάνο, τον Θοδωρή Βουτσικάκη ερμηνευτή, και με την συμμετοχή του Πατέρα Δανιήλ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ο πατέρας Δανιήλ με τους υπόλοιπους συντελεστές ερμήνευσαν, σε διασκευή, παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας, της Β. Ηπείρου, της Αλβανίας, των αλβανόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας – υπάρχουν δίπλα στα ελληνόφωνα και αλβανόφωνα χωριά με τόσο κοινές ρίζες ιστορία και πολιτισμό – καθώς και τραγούδια της Μεσογείου που υμνούν την ομορφιά της ζωής , τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες. Ακούστηκαν ακόμη μελοποιημένοι στίχοι της Μαρίας Πολυδούρη, του Τριβιζά, του Λαπαθιώτη, του Γκανά, καθώς και άλλες επιλογές από την εργονομία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.
Βέβαια και το Φεστιβάλ Σερίφου 2015 θα τον περιμένει να το κοσμήσει με την παρουσία του!

https://youtu.be/LIB0Me8wFcM
 Συναυλία Δ. Μαραμή 6-2-15 στο Μέγαρο Μουσικής με συνθέσεις του (Παραλογή κλπ) και παραδοσιακά τραγούδια . Ερμηνεύει ο Θ.Βουτσικάκης, ο Πατέρας Δανιήλ και η Κλ.Δεμίρη. Στο πιάνο ο συνθέτης

https://youtu.be/-2juaOwRJSc 
Παραλογή: σύνθεση Δ.Μαραμή με ερμηνευτή τον Θ.Βουτσικάκη, Αρμένικο παραδοσιακό με τον Πατέρα Δανιήλ. Από την συναυλία έργων του Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής 6-2-15.

https://youtu.be/vAAKOR0i8AU
Ηλίας Λιούγκος - Πατήρ Δανιήλ : ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΣ - Μουσική-Στίχοι Μάνου Χατζιδάκι από την ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ. Φεστιβάλ Σερίφου 2014.

https://youtu.be/Iwb6TBP7l7k
Θηβαίος-Πατήρ Δανιήλ : ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ  - Φεστιβάλ Σερίφου 2014
Δεμίρη, Βουτσικάκης, Μαραμής, στο βάθος σεμνά ο Πατήρ Δανιήλ!

https://youtu.be/fTNxa36Trec
 ...ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑΜ...Θηβαίος-Παατήρ Δανιήλ - Φεστιβάλ Σερίφου 2014

https://youtu.be/_xlxpSM87vU
Παρουσιάστηκε το βιβλίο ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ του ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΟΪΛΟΥ σαν παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Σερίφου στις 8-8-2013. Μίλησαν ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Σιμάκου διδάκτωρ του ΑΠΘ και ο συγγραφέας.

Δεμίρης, πατήρ Δανιήλ, Βουτσικάκης, τρεις απλοί και σεμνοί συντελεστές στην συναυλία της ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ στη Λωζάνη. Η λάμψη της επιτυχίας τους είναι εμφανής!
Τόσα και πόσα άλλα επιτελεί στην καθημερινότητά του ο απλός αυτός αλλά άξιος και χαρισματικός Ιερέας για το ποίμνιό του με πολύ κόπο και με χωρίς καμία βοήθεια και με συνθήκες  που δεν συνάδουν στην προσωπικότητα του πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Σιμάκου διδάκτορος του Α.Π.Θ.


Μέλος της χορωδίας της Σερίφου

Επιμέλεια Ευτυχία Στασινοπούλου


Συγκρατημένος αλλά φιλικός, προσηνής, ανοιχτός στην κοινωνία. Έτσι δεν πρέπει να είναι ένας ιερέας; Ανοιχτός στην κοινωνία. Εκεί. Να αναμοχλεύεται με το ποίμνιό του. Να συντρώγει, να συνομιλεί, να συντρέχει όσους ζητάνε τη βοήθειά του – πνευματική και όχι μόνο – να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Διψασμένος για πολιτισμό, μουσική και τέχνη, ήταν ο μόνος ιερέας που τίμησε με την παρουσία του το νεοσύστατο Φεστιβάλ Σερίφου, Θεολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πατέρας Δανιήλ ανήκει στη νέα γενιά των ιερέων που ανοίγουν τους ορίζοντες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και φέρνουν τους πιστούς πιο κοντά της.ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:

Χρήστος Θηβαίος με συμμετοχή για πρώτη φορά του Πατέρα Δανιήλ στο Φεστιβάλ Σερίφου 2014.
 Ο πατέρας Δανιήλ με τους υπόλοιπους συντελεστές ερμήνευσαν, σε διασκευή, παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας, της Β. Ηπείρου, της Αλβανίας, των αλβανόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας – υπάρχουν δίπλα στα ελληνόφωνα και αλβανόφωνα χωριά με τόσο κοινές ρίζες ιστορία και πολιτισμό – καθώς και τραγούδια της Μεσογείου που υμνούν την ομορφιά της ζωής , τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες. Ακούστηκαν ακόμη μελοποιημένοι στίχοι της Μαρίας Πολυδούρη, του Τριβιζά, του Λαπαθιώτη, του Γκανά, καθώς και άλλες επιλογές από την εργονομία 

Όταν η Πίστη και η φύση σου δίνει την δύναμη μιας θεϊκής ψυχικής  έκστασης!
του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.Δεμίρη, Βουτσικάκης, Μαραμής, στο βάθος σεμνά ο Πατήρ Δανιήλ!Δεμίρης, πατήρ Δανιήλ, Βουτσικάκης, τρεις απλοί και σεμνοί συντελεστές στην συναυλία της ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ στη Λωζάνη.

Στο Μουσικό Εργαστήρι της Σερίφου
 Η λάμψη της επιτυχίας τους είναι εμφανής!Χρήστος Θηβαίος με συμμετοχή για πρώτη φορά του Πατέρα Δανιήλ στο Φεστιβάλ Σερίφου 2014.Όταν η Πίστη και η φύση σου δίνει την δύναμη μιας θεϊκής ψυχικής έκστασης!Μέλος της χορωδίας της ΣερίφουΣτο Μουσικό Εργαστήρι της Σερίφου 

Ο Ιερέας Δανιήλ στα στενοσόκακα της Σερίφου επιτελεί το Θείο Έργο του. 

Αυτός είναι ο Ιερέας (το μοντάζ είναι δικό μου) με αυτήν την ζέση, αυτήν την κατάνυξη επιτελεί το 

Με συντροφιά το πιάνο για δημιουργία


Θείο Έργο του! 
Με συντροφιά το πιάνο για δημιουργίαΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝΛωζάνη της Ελβετίας,   στις 16 Μαρτίου, στο  Hotel Continental LausanneΛωζάνη της Ελβετίας, στις 16 Μαρτίου, στο Hotel Continental Lausanne
Πηγή :
Αγγελική Μέρου                                                                                                                    
Δρ Ιστορικός                                                                                                                           
Από Εφημερίδα «ΣΕΡΙΦΟΣ»

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...