28 Σεπ 2014

Κριτσωτάκης: Ευκαιρία για αναθεώρηση των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων» στον τουρισμό

Σε δήλωση του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης έκανε λόγο για μία ευκαιρία αναθεώρησης των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων» στον τουρισμό
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες στρεβλώσεις. Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η «άνοδος του τουρισμού» μπορεί να ταυτίζεται με τη «ανάπτυξη» στη χώρα ούτε επ” ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται «βαριά βιομηχανία».
Παρά τις θριαμβολογίες για «success story του τουρισμού» ως διέξοδος από την κρίση, η αύξηση των αφίξεων οριακά καλύπτει την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση, ενώ η εμπορική κίνηση και η κατανάλωση ελληνικών αγαθών στις τουριστικές περιοχές φαίνεται να μειώνεται.
Την ίδια ώρα, η μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και η φορο-επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, έχει καταστήσει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων». Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό, η κατάρρευση του οξύνει τις επιπτώσεις του all inclusive, της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.
Η εντελώς μονομερής ανάγνωση των τουριστικών μεγεθών από την κυβέρνηση αναπαράγει αυτή τη λογική, προκειμένου να δικαιολογήσει μια σειρά από ακραίες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις με τρομακτικές συνέπειες στην εργασία, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στη μικρομεσαία διαστρωμάτωση. Στόχος είναι η υπερσυγκέντρωση τουριστικών κεφαλαίων και η εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου τουριστικού προτύπου στην Ελλάδα: των μεγάλων και περιχαρακωμένων «τουριστικών χωριών», αποκλεισμένων από τις τοπικές κοινωνίες, που θα θυμίζουν προορισμούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Καραϊβικής.
Βιώνουμε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η ευρωζώνη σαρώνεται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές μνημονίων και λιτότητας. Παράλληλα, ο τουρισμός είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτος σε διεθνείς κρίσεις (ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενταφιασμός χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, εμφύλιος στην Ουκρανία, χρεοκοπίες tour operator στη Ρωσία). Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίες των χωρών με έντονη τουριστική δραστηριότητα αντί να ανασαίνουν, γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.
Η 27η Σεπτέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ας αποτελέσει και μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνει η Ελλάδα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, αξιοποιεί τους τουριστικούς πόρους, προσφέρει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και των αναδιανεμητικών πολιτικών που θέτει η Αριστερά.
Πηγή : http://www.candianews.gr

to synoro blog

Παγκόσμιος Φωτογραφικός Περίπατος στην Ερμούπολη

         
    Για πρώτη φορά στη Σύρο η πιο μεγάλη (με την έννοια του αριθμού των συμμετοχών) παγκόσμια εκδήλωση φωτογράφησης. Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ξεκίνησε το 1998 από  236  πόλεις για να φτάσει πέρσι τις 900 πόλεις σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Οργανώνεται την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο με μια κοινή πλατφόρμα και με μια ορισμένη διαδρομή και ώρα που επιλέγει ο διοργανωτής σε κάθε πόλη.
Είναι διαγωνισμός ;
 
Για όποιον θέλει είναι και διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχει με την καλύτερη (κατά τη δική του γνώμη) φωτογραφία του όποιος από τους συμμετέχοντες το επιθυμεί. Σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις όμως δεν είναι υποχρεωτικό και δεν υπάρχει καλώς ή κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός.
 
Υπάρχουν δώρα ;
 
Επειδή σε πολλούς αρέσουν τα δώρα υπάρχουν και δώρα...περισσότερα στην ιστοσελίδα    www.worldwidephotowalk.com
Υπάρχει κόστος συμμετοχής ;
Όχι γιατί τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν...(σε τι πάει το μυαλό σας). Μπορεί όμως όποιος συμμετέχει να κάνει δωρεά 1 δολλάριο για να χτιστεί ένα σχολείο στην Κένυα, αφού υπάρχει και καλός σκοπός ( στη σελίδα www.worldwidephotowalk.com).
 
Ποιός το διοργανώνει ; 
 
Διοργανωτής για την Ερμούπολη είναι ο Θανάσης Μπαξόπουλος με πολλές εκθέσεις και μερικά βιβλία στο ενεργητικό του και  μόνιμος κάτοικος Ερμούπολης που πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι σε κάθε γωνία μπορεί να τον περιμένει κάτι καινούργιο. Για μια πρώτη γνωριμία εδώ www.baxopoulos.com  ή  www.freewebs.com/fotoarts       
 Για επικοινωνία utbaxos@yahoo.com
 
Πότε ; Πού ; 
 
Η αρχή θα γίνει από την Πλατεία Μιαούλη, σημείο συνάντησης τα σκαλοπάτια του Δημαρχείου στις 11.00 π.μ. Σάββατο 11 Οκτώβρη. Διάρκεια δύο, δυόμιση ώρες (δεν είναι φωτομαραθώνιος) με κατάληξη τον Ταρσανά, διαδρομή ανάλογα των καιρικών συνθηκών και των συμμετεχόντων. Πιθανή και νυχτερινή βόλτα για όσους το επιλέξουν.
 
Ποιός μπορεί να συμμετέχει ;
 
Καθένας που αγαπάει την πόλη, τις βόλτες, την τέχνη, τη φωτογραφία...τουλάχιστον ένα από τα πέντε. Δεν είναι απαραίτητη η σε βάθος γνώση της τέχνης ή της τεχνικής της φωτογραφίας. Ο διοργανωτής είναι στη διάθεση κάθε συμμετέχοντα για τεχνική βοήθεια ή και ατέρμονες συζητήσεις γύρω από τη φύση της φωτογραφίας και της καλλιτεχνικής ενασχόλησης ως εκδήλωσης της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου και εναντίωσης στο άγχος του θανάτου, του κενού και του χάους που μας περιβάλλει...Είναι καλό να γνωρίζει όποιος θα συμμετέχει ότι θα χρειαστεί περπάτημα (όχι δε θα πάμε όλοι καβάλα στα μηχανάκια και τα αμάξια μας). Απαραίτητη για τη συμμετοχή η προηγούμενη εγγραφή στη σελίδα www.worldwidephotowalk.com
 
Τι να πάρω μαζί ;
 
Άνετα παπούτσια, καλή διάθεση, κανένα νεράκι, α και μια φωτογραφική μηχανή δεν παρέχεται από τη διοργάνωση. Δεν απαγορεύεται η χρήση της κάμερας του κινητού αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται και για το αποτέλεσμα...Πηγή : http://apopsy.blogspot.gr/

to synoro blog

7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και η μεγάλη γιορτή της animation τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα.

Από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου το δημοφιλές φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στην Ερμούπολη της Σύρου, αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs.

Με σχεδόν 200 ταινίες (192 τίτλους), σπουδαία αφιερώματα και νέα τμήματα το αniμαsyroς 7.0 γεμίζει χρώμα, γυναικείο άρωμα και παιδική σκανταλιά. Αρκούδοι που αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή τους αλλά και αρκούδοι ύποπτοι για φόνο, ερωτευμένα σαλιγκάρια, σκυλάκια και χαρακτήρες animation που το «σκάνε» και τρέχουν προς την ελευθερία, ιστορίες αγάπης και οικογενειακές αμαρτίες, κόκκινα φουλάρια με μυστηριώδεις δυνάμεις, ένα σύννεφο - επιστήθιος φίλος αλλά και τα ξεχωριστά μονοπάτια προς την ενηλικίωση είναι λίγα από τα στοιχεία που θα ξεπηδήσουν από την οθόνη της φετινή διοργάνωσης.

Πιστά στο πνεύμα της τέχνης του animation, τα έργα που συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό τμήμα, εμπνέονται από δύσκολα και βαθιά ανθρώπινα θέματα, στέκονται κριτικά απέναντι στις κακοτεχνίες της εξουσίας και αναβλύζουν διάθεση για πειραματισμό και καινοτομία. Το χιούμορ και η αθώα ματιά, συνυπάρχουν με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης ενώ η οθόνη εκρήγνυται από χρώματα, ειδυλλιακά τοπία και απίθανους πρωταγωνιστές.

Δεκάδες shortfilms που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα - με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή - βρίσκουν και φέτος θέση στις προβολές του αnimasyroς 7.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης animation studio LAIKA (ΗΠΑ), Μark Shapiro, και ο Εσθονός σκηνοθέτης Ülo Pikkov.

Εκτός του Διεθνούς Διαγωνιστικού, στην φετινή διοργάνωση υπάρχουν, τέσσερα διαφορετικά προγράμματα: το Διεθνές Πανόραμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, το Ελληνικό Πανόραμα και το K.ID.S που εγκαινιάζεται φέτος, δίνοντας νέο χαρακτήρα στη δομή του φεστιβάλ.

Το K.ID.S' περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες, από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Η επιλογή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να συστήσει τους μικρούς μας θεατές σε ποικίλες όσο κι ετερόκλητες κουλτούρες, εισαγάγοντάς τους με τον πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές animation.

Στο πλαίσιο του K.ID.S' προβάλλεται και μια απ' τις καλύτερες κι επιδραστικότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, το «Le roi et l' Oiseau» του Paul Grimault, απ' το μακρινό 1980 αλλά και το «Colours» της ASIFA (Association Internationale du Film d'Animation) - (2013), ένας διαγωνισμός όπου κάθε συμμετέχουσα χώρα δημιούργησε μία ταινία βασισμένη σε ένα χρώμα.

Από το φοιτητικό τμήμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ταινία της Ελληνίδας, Έφης Παππά, «My Stuffed Granny» (Η βαλσαμωμένη γιαγιά μου), μία τρυφερή ιστορία επιβίωσης και οικογενειακού δράματος, η οποία θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος αλλά και το «Οut of Bounds», της Γερμανίδας, Viktoria Piechowitz, όπου παρακολουθούμε τον 'Αλαν, ένα νεαρό με σύνδρομο Asperger's να δοκιμάζει τις φοβίες και τα όριά του, όταν πρέπει να βγει στον έξω κόσμο για να σώσει το μοναδικό του φίλο, το ψάρι του, τον Paul.

Από τις ειδικές προβολές ξεχωρίζουν η ταινία έναρξης, «The Boxtrolls» του Studio Laika, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στην Ερμούπολη αλλά και το «O Menino e o Mundo» (Το αγόρι και ο κόσμος) μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος τον «Κρύσταλλο» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy.

To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των «ανοιχτών» προβολών, που αποτελούν ένα ακόμη καινούριο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.

Ακόμη, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει το αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Jacques-Rémy Girerd (Folimage) , του οποίου θα προβληθούν δύο ταινίες του: η τελευταία του, «Tande Hilda» και μία παλιότερη με τίτλο «La prophétie des grenouilles».

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά, επίσης, φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Karlovy Vary «Rocks in my Pockets» της Signe Baumane, πλαισιωμένο κι από τρεις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και το πολυβραβευμένο «Sita Sings the Blues» της Nina Paley. Και οι 2 δημιουργοί θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η "δραστήρια" Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ « Tallin Black Nights Film Festival» και στο υπό-Φεστιβάλ του «Animated Dreams», τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς, στις 19.00), παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : 

to synoro blog

6ο πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Κέα

Στην Κέα θα συζητήσουν για την τουριστική προοπτική των μικρών μας νησιών.
Το πρόβλημα του τουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συζητηθεί, ανάμεσα στα άλλα, στο 6ο πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Κέα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4,5 Οκτωβρίου 2014.
Οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα πιο επίσημα χείλη: ο τ. Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συζητήσει το τι πετύχαμε τα πέντε τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μαζί στο Συνέδριο βρίσκετε και ο νέος Έλληνας Ευρωβουλευτής εκπρόσωπος της Επιτροπής μεταφορών και Τουρισμού Μιλτιάδης Κύρκος.
Από Ελληνικής πλευράς θα συζητήσει ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρήστος Πάλης, ο Γενικός Γραμματέας αποκεντρωμένης Αιγαίου Σπυρίδων Σπυρίδων, Προϊστάμενοι των αρχών Σχεδιασμού και υλοποίησης  συγχρηματοδοτούμενων έργων, εκπρόσωποι περιφερειών και ιδιώτες επιχειρηματίες του χώρου.
Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο συμπίπτει συγκυριακά με την έναρξη της νέας δημοτικής αρχής, νέας περιφερειακής αρχής, νέας θητείας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και νέας λειτουργίας του χρηματοδοτικού εργαλείου (ΕΣΠΑ). Στην Κέα λοιπόν θα χαραχθεί ανάμεσα στα άλλα και η προοπτική χρηματοδότησης στο τομέα του τουρισμού για τα μικρά μας νησιά.
Πηγή : http://cyclades24.gr/

to synoro blog

Ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω καιρού

Ανεκτέλεστο παρέμεινε το σημερινό δρομολόγιο του Ε/Γ-ΚΑΤ “SEA JET 2” N.Π.10571, με ώρα αναχώρησης 07:00 από λιμένα Πειραιά, για Σίφνο-Μήλο-Φολέγανδρο-Ίο-Θήρα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι επιβάτες προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με μέριμνα της εταιρείας.
 
Ανεκτέλεστο παρέμεινε το σημερινό δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΚΟΥΑ ΤΖΙΟΥΕΛ” Ν.Π.11045, με ώρα αναχώρησης 07:00 από λιμένα Σύρου, για Πάρο-Σέριφο-Σίφνο-Κίμωλο-Μήλο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 
Ανεκτέλεστο παρέμεινε το σημερινό δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ-ΚΑΤ “ΧΑΙΣΠΙΝΤ 5” Ν.Π.11419, με ώρα αναχώρησης 09:45 από λιμένα Ηρακλείου, για Θήρα-Νάξο-Πάρο-Μύκονο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.  Για το εν λόγω δρομολόγιο είχαν εκδοθεί 175 εισιτήρια.
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

Το πανηγύρι της Αγία Θέκλας στον Σκλαβογιάννη


επιμέλεια Γούναρης
Κτισμένο πάνω σε ένα λόφο ύψους 342 μέτρων στην περιοχή του Σκλαβογιάννη το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας

 Είναι αρκετών εκατονταετιών αφού αναφέρεται στα κατάστιχα της κοινότητας Σερίφου από το έτος 1781 Από την  θέση που είναι κτισμένο έχει υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο και δεσπόζει στην περιοχή και είναι ορατό απο πολύ μακριά .Έχει υποστεί αρκετές καταστροφές ,μέχρι το 1924 έστεκε εκεί μισοερειπωμένο ακόμα καί η πόρτα του ξεχαρβαλωμένη  κείτονταν καταγής .

Εκείνη την εποχή ο πατέρας μου λέει ο Γιώργος Κουζούπης [Κορωνιός ]είδε στον ύπνο του την Αγ Θέκλα η οποία του ζητούσε να φτιάξει το εκκλησάκι της μαζί με τον μπάρμπα Γιάννη  του Αγγούη [Αντωνάκη ]πήραν την απόφαση να το ξαναχτίσουν .Το χειμώνα του  1964... 13Φεβρουαρίου το χτύπημα ενός  κεραυνού  μετέτρεψε το εκκλησάκι πάλι σε ερείπια κατά περίεργο τρόπο σώθηκαν οι εικόνες για θαύμα μιλούσε ο κόσμος τότε .


Ο Κωνσταντίνος .Π.Καταλειφός [Φάβατζης ] ανέλαβε πρωτοβουλία και με την βοήθεια και των άλλων κτητόρων έκαμε έρανο μεταξύ των μεταλλωρύχων και συγκέντρωσε το αξιοσέβαστο για την εποχή εκείνη ποσό των 5000δραχμών Με πρωτομάστορα τον εργολάβο Γεώργιο.Ν.Λιβάνιο [Μελέτη]που  ανέλαβε να χτίσει την εκκλησία με τα λίγα χρήματα του ταμείου της εκκλησίας 16000 δραχμές και την έκτισε και πιο μεγάλη Το 1988 ο Γεώργιος Ευστ.Μαγουλάς έκανε τους βοηθητικούς χώρους μιας και οι πιστοί είχαν αυξηθεί


Σήμερα πηγαίνει δρόμος μέχρι την πόρτα της εκκλησίας έχουν γίνει και άλλες προσθήκες  έχει αλλοιωθεί το τοπίο και πολλοί παλιοί κτήτορες πικράθηκαν μιας και το εκκλησάκι πνίγεται μέσα σε αυτά τα συγκροτήματα Παρόλα αυτά πλήθος πιστών τιμάει κάθε χρόνο στις 24 του Σεπτέμβρη την χάρη της και το πανηγύρι της είναι από τα πιο ξακουστά στο νησί αλλά και στο αιγαίο ντόπιοι καλλιτέχνες με βιολιά και λαούτα παίζουν μέχρι το πρωί

Το πανηγύρι τιμάει με την παρουσία του σαν κτήτορας και συμμετέχει ο  Παντελής Θαλασσινός γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής της παραδοσιακής μας μουσικής και τον ευχαριστούμε ολόψυχα γιατί το έργο που προσφέρει είναι ανεκτίμητο





Πηγή :Οι 116 Εκκλησιές της Σερίφου του Γιάννη Βαρλά

to synoro blog

27 Σεπ 2014

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η ψηφιακή τηλεόραση στις Κυκλάδες

Σάμος, ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση.
Τα επόμενα τρία τηλεοπτικά αναλογικά switch off ορίζονται στις εξής ημερομηνίες:
31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, τμήμα Στερεάς Ελλάδας
28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία
19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος & Ικαρία.


Η μέχρι σήμερα πρόοδος της «ψηφιακής μετάβασης»

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία αναλογικά «switch-off» σε διάστημα μόλις 71 ημερών με απόλυτη επιτυχία:
27 Ιουνίου 2014: Πελοπόννησος ,παράλια Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Ζακύνθου
1 Αυγούστου 2014: Αττική, νησιά του Αργοσαρωνικού, κεντρική και νότια Εύβοια, βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων
5 Σεπτεμβρίου 2014: Βορειανατολική Ελλάδα και νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)
Για να μεγιστοποιηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη απαιτούνται πλέον συγκριτικά πολύ λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες (gapfillers), χαμηλότερης ισχύος και κόστους, από ότι στην αναλογική τεχνολογία. Στην αναλογική εποχή, για να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας (οικισμοί που βρίσκονται εκτός κάλυψης από τα βασικά κέντρα εκπομπής) έπρεπε να τοποθετηθούν σχεδόν 1.000 αναμεταδότες, με υψηλό κόστος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με την πλήρη εθνική ψηφιακή μετάβαση, εκτιμάται ότι με 400 τοπικούς αναμεταδότες θα φτάνει το ψηφιακό σήμα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει ο δρόμος για χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Δημιουργήθηκαν ήδη οι προϋποθέσεις για παροχή κινητών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας από την επικείμενη διάθεση του «Ψηφιακού Μερίσματος» (800MHz), πράξη που οδηγεί στην εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο άνω των €300εκ εντός του 2014.Πηγή http://apopsy.blogspot.gr/ 

to synoro blog

Περιοδικό «Αίτιον», για τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Επιστήμη


Η φωνή ενός ελληνικού κινήματος Ιδεών. Η φωνή ενός κινήματος ανήσυχων ανθρώπων. Κυκλοφορεί από την 1η Οκτωβρίου 2014, σε όλη την Ελλάδα. Επίσημη παρουσίαση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, στις 19:00 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Είσοδος ελεύθερη.

Το τριμηνιαίο περιοδικό «Αίτιον» είναι προϊόν συλλογικής συνεργασίας και φιλοδοξεί να γίνει φορέας ιδεών και μέσο συνάντησης των Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Φιλοδοξεί να συντελέσει και να συμβάλλει στην εξέλιξη και στη μεταλαμπάδευση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα πνευματικά κέντρα του εξωτερικού.

Το περιοδικό «Αίτιον», που θα κυκλοφορεί πανελλαδικά, εκδίδεται από το Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών «Αίτιον», που γεννήθηκε πριν δύο χρόνια, στην καρδιά της κρίσης, σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο «Σφενδόνη» από μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων με πρωτοβουλία της Τούλας Μπαρνασά. Σήμερα αριθμεί 20.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.
Το περιοδικό και τη φιλοσοφία του θα παρουσιάσουν οι συνεργάτες και τα μέλη της συντακτικής του επιτροπής
Πηγή : 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αίτιον Κίνημα
Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη (Ακρόπολη)
τηλ. 213 025 6666

to synoro blog

Περί υπευθυνότητας

Στίς 21 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα ύστερα από την υπ’ αριθμ. 2848 /16-09-2014 πρόσκληση του Προέδρου κου Μαγουλά Δημήτρη που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους  δημοτικούς συμβούλους , σύμφωνα με το άρθρο 95 του Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06) και άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.
 Η θητεία της νέας δημοτικής αρχής άρχισε από την 01 η Σεπτεμβρίου 2014 και θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2019, επομένως θα έπρεπε να οριστεί  εκ νέου υπόλογος - διαχειριστής για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί ο Δήμος Σερίφου , χωρίς την ψήφιση καινούριου υπολόγου για την διαχείριση των οικονομικών του δήμου δεν πληρώνεται τίποτα κατά συνέπεια ούτε οι υπάληλοι του δήμου .Επίσης ο πρόεδρος κύριος Δημήτρης Μαγουλάς έθεσε υπόψη του συμβουλίου την υπ’ αριθμ. 63/2014 απόφαση του ΔΣ με την οποία είχε οριστεί η κα Μονοβασίου Ελένη με αναπληρώτρια την κα Λυμβαίου Αγγελική.για την θέση του υπολόγου - διαχειριστή των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου

Ο κύριος Βαραγιάννης Βασιλέας Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας διευκρίνισε

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως και έχει ζητήσει οικονομική ενημέρωση από τον δήμαρχο ο οποίος δεν μας την παρέχει και οι λόγοι είναι γνωστοί http://giannisserfanto.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5885.html  η άποψή μας είναι ότι δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη δεν έχουμε πρόβλημα με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους του δήμου που πρότεινε η συμπολίτευση αλλά όσο η στάση του δημάρχου είναι αυτή εμείς δεν θα ανεχθούμε την κοροϊδία του οπότε και δεν θα συμμετέχουμε σε ψηφοφορίες τυπικού χαρακτήρα.Όσον αφορά την καθυστέρηση πληρωμών που προέκυψε από την αδιαφορία της πλειοψηφίας και την έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου ο κύριος Θοδωρής Χρυσολωράς πρόεδρος της αντιπολίτευσης δήλωσε
Να τοποθετηθώ διότι υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με το προσωπικό ο Δήμαρχος το ξέρει οι υπόλοιποι δεν ξέρω. Καταρχήν επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε εμείς ότι δεν ήταν έκτακτο το θέμα των λογαριασμών και ποτέ δεν είναι , εν τω μεταξύ στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 12/09/2014 που πήραμε τη σχετική απόφαση μέχρι σήμερα εγώ έλαβα μια επιστολή στο mail μου , υπογεγραμμένη από όλους τους εργαζόμενους του Δήμου στο οποίο διαμαρτύρονται και μας τσουβαλιάζουν όλους αντιπολίτευση και συμπολίτευση για τις ευθύνες.
Πρόεδρος ΔΣ : Για ποιες ευθύνες ;
Θοδωρής Χρυσολωρά Το ότι δεν πληρώνονται .
 Θέλω να πω στους εργαζόμενους και να καταγραφεί στα πρακτικά ότι θα πρέπει να είναι δίκαιοι στις κρίσεις τους , έχουν δίκιο κατ ́αρχήν να πω , απόλυτο δίκιο, όταν δεν πληρώνεται ένας εργαζόμενος έχει δίκιο , και γω αν ήμουν στη θέση τους χειρότερος θα ήμουνα, θα διαμαρτυρόμουν ίσως χειρότερα, σε χειρότερο βαθμό, αλλά όμως πρέπει να ξέρουνε που θα απευθύνονται και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ναι μεν όλοι είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ο κόσμος ο λαός επέλεξε άλλους να διοικήσουνε , άλλος έχει τη διοίκηση και είναι και προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου δηλαδή ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία κουμαντάρει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , η αντιπολίτευση έχει και αυτή το ρόλο της ο οποίος είναι σημαντικός ...

Θέλω να σας πω ακόμη πως αν ο λαός είχε επιλέξει εμάς, γιατί με ρωτάνε τι θα κάνατε εσείς ; σας λέω λοιπόν ευθαρσώς ότι αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα του τύπου θα δείτε εκεί που έχουν εκλεγεί Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Πάτρα , Χαϊδάρι , Ικαρία κλπ) εκεί οι άνθρωποι αυτοί προσπαθήσαν πρώτα από όλα για το προσωπικό τους και δεν φρόντισαν μόνο για τις πληρωμές του προσωπικού , φρόντισαν και για τα άλλα αιτήματα των εργαζομένων όπως ήταν οι συμβάσεις κλπ.

Το λέω αυτό για να καταλάβουν και οι εργαζόμενοι στο Δήμο Σερίφου ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν παίζει με τα δικαιώματά τους , όμως θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες σε εσάς δηλαδή στο Δήμαρχο που είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών και στην πλειοψηφία που έχει την ευθύνη θα μπορούσατε να κάνετε έκτακτο την Τρίτη που ήταν εδώ ακόμη η κα Σκιαδά , ... και τακτικό προλαβαίνατε να κάνετε άρα δεν είναι στους προβληματισμούς σας το θέμα το προσωπικού και αυτό αποδεικνύεται και οφείλω να το καταθέσω. Εμείς ψηφίζουμε όχι για τους λόγους που έχω αναπτύξει στις 12 Σεπτεμβρίου

Το δημοτικό συμβούλιο μετά τα ανωτέρω
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Εκπρόσωπος για τον Δήμο Σερίφου στις τράπεζες ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος. Ορίζει ως υπόλογο - διαχειριστή των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί ο Δήμος Σερίφου στις τράπεζες να είναι:
  • (α) η Μονοβασίου Ελένη του Νικολάου , με την ιδιότητα του Ειδικού Ταμία, η οποία σε περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας θα αναπληρώνεται από την Λυμβαίου Αγγελική με την ιδιότητα του αναπληρωτή . Οι ανωτέρω ορίζονται και εξουσιοδοτούνται ως νόμιμοι εκπρόσωποι για το σύνολο των λογαριασμών που διατηρεί ο Δήμος σε κάθε τράπεζα. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις συναλλαγές που εκτελούνται καθημερινά:
  •  το άνοιγμα ή κλείσιμο λογαριασμών, η διαχείριση των χρηματικών καταθέσεων, οι αναλήψεις μετρητών, η έκδοση επιταγών, η εντολή κάθε είδους μεταφοράς χρημάτων, η οπισθογράφηση επιταγών, η διαχείριση των εμβασμάτων, οι υπογραφές των τραπεζικών επιταγών που αφορούν πληρωμές συναλλαγές με τις τράπεζες, η διαχείριση e – banking του Δήμου με το σύνολο των ενεργειών που είναι διαθέσιμο σε αυτό, η έκδοση των εγγυητικών επιστολών για τη σύναψη συμβάσεων, όποτε αυτή απαιτείται εκ Νόμου ή από τις διαχειριστικές αρχές, η υπογραφή για την πραγματοποίηση εντολών εμβασμάτων, όπως και τυχόν άλλων εργασιών και πράξεων σχετικών με τις τραπεζικές συναλλαγές που το δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίζει πλέον συγκεκριμένα.
  •  Πηγή : 

to synoro blog

Εκπρόσωποι του Δήμου Σερίφου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Με έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου ζητείται να ορίσουμε τους εκπροσώπους μας προκειμένου να συγκροτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου .
Το δημοτικό συμβούλιο μετά τα ανωτέρω

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Ορίζει εκπροσώπους του Δήμου Σερίφου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου τους κάτωθι :
  • Κα Προκοπίου Φλώρα με αναπληρωματικό τον κο Σιαντριβανόπουλο Χρήστο, από την συμπολίτευση 
  • Κα Σκιαδά Άννα με αναπληρωματικό τον κο Χρυσολωρά Γρηγόρη, από την συμπολίτευση 
Κο Χρυσολωρά Θεόδωρο με αναπληρωματικό τον κο Γαλανό Ιωάννη, από την

αντιπολίτευση.
 Πηγή : διαυγεια

to synoro blog

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης για την Υγεία στο νησιώτικο χώρο

Την έναρξη του συντονισμού τους για την προάσπιση του αυτονόητου δικαιώματος της πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές μονάδες Υγείας στο νησιώτικο χώρο, καθώς και την αρχή των προσπαθειών σύνταξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Υγείας που θα απαντά στις ρεαλιστικές ανάγκες του Κυκλαδίτικου χώρου, “θεμελίωσαν” σήμερα οι δήμαρχοι του νομού, που συμμετείχαν στην προσυνεδριακή συνάντηση εργασίας στη Σύρο, η οποία γίνεται ενόψει της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε λίγες ημέρες.

Ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που φιλοξένησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η οποία διήρκησε τρεις ώρες, έδωσε το “παρών” ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) - δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εστίασε την ομιλία του και την παρουσίασή του στο θέμα “Κοινωνική Πολιτική και Υγεία στη Νησιωτική Ελλάδα – Προβλήματα και Προοπτικές”, καθώς επίσης ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκος Παγίδας.

Από την πλευρά των δημάρχων, εκτός από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, παρευρέθηκαν οι: Σταμάτης Γαρδέρης (Κύθνος), Ιωάννης Ευαγγέλου (Κέα), Βασίλης Μαράκης (Σίκινος), Γεράσιμος Δαμουλάκης (Μήλος), Σίμος Ορφανός (Τήνος) και Θεοδόσης Σουσούδης (Άνδρος).


Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε επίπεδο τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και το Νοσοκομείο της Σύρου αλλά και την Νάξου ενώ τονίσθηκε ιδιαίτερα από ορισμένους δημάρχους το γεγονός πως παρέχονται ήδη κάποια κίνητρα από τους Δήμους στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να στελεχώνονται οι δομές, καθώς στη σημερινή εποχή για το νησιώτικο χώρο παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Ο κ. Πατούλης με τη σειρά του υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση και μέσω των συνδικαλιστικών συλλογικών οργάνων των Δήμων, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, ώστε η Αυτοδιοίκηση που “πρέπει και μπορεί να συμβάλει” στην αναζήτηση λύσεων για θέματα Υγείας, να αποκτήσει ρόλο ισότιμου συνομιλητή με την κεντρική εξουσία.


Διευκρινίζεται πως αναγνώσθηκε και ο χαιρετισμός του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρου Σπυρίδωνος ενώ όσοι δήμαρχοι δεν παρέστησαν ενημέρωσαν πως η απουσία τους οφειλόταν σε σοβαρούς λόγους και υποχρεώσεις.
ΠΗΓΗ: www.koinignomigr
Πηγή : 

to synoro blog

Ποτέ ξανά...

Ήταν Τρίτη 26 Σεπτέμβρη του 2000 και στην Πράγα εξελίσσονταν μια μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση με σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», που ήταν προάγγελος ενός κύκλου μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά, ή καλύτερα πολλά ναυτικά μίλια πιο μακριά, την ίδια ώρα που στην Πράγα, αλλά και στην Αθήνα σε διαδήλωση αλληλεγγύης προς αυτή της Πράγας, κυριαρχούσε το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», λίγο έξω από την Πάρο, τα κέρδη έμεναν στον αφρό και οι άνθρωποι πνίγονταν στη θάλασσα". 
Ήταν η βραδιά που βούλιαξε το Εξπρές Σαμίνα, που όσοι ταξιδεύαμε χρόνια με αυτό (Πειραιάς, Πάρος, Νάξος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος) το ξέραμε για πολλά
χρόνια με το παλιό του όνομα «Γκόλντεν Βεργίνα».
Πέφτοντας για ύπνο, πρόλαβα ένα έκτακτο και λιτό δελτίο ειδήσεων που ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πλοίο, αλλά ο νους δεν πήγε στο μέγεθος της τραγωδίας που είχε συμβεί.

Αυτό το ανακάλυψα νωρίς το πρωί πηγαίνοντας για την καθημερινή εκπομπή που είχα τότε στον «Επικοινωνία 94 FM». Εκεί άρχισε το «σφίξιμο», ποιοι ήταν μέσα από γνωστούς, φίλους, συγγενείς, ποιοι έζησαν και ποιοι όχι, πώς κάνεις εκπομπή όταν δεν είσαι «τρίτο πρόσωπο», αλλά άμεσα ενδιαφερόμενος?
Και προφανώς οι απορίες, πώς είναι δυνατόν, ειδικά έχοντας περάσει άπειρες ώρες χαζεύοντας το ραντάρ του συγκεκριμένου πλοίου όταν έπιανε την Πάρο, σε πολλά  χειμωνιάτικα ταξίδια (η Ικαριακή Ραδιοφωνία ήταν ο λόγος), που λόγω έλλειψης κόσμου στο καράβι, ψάχνεις τρόπο να σκοτώσεις την ώρα. Έπιανε όχι μόνο τις βραχονησίδες «Πόρτες», αλλά και τις βάρκες που ήταν δεμένες στο λιμάνι.

Η οργή για το έγκλημα οδήγησε σε μια πρώτη διαδήλωση την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000, με ναυτεργατικά σωματεία και οργανώσεις της νησιώτικης παροικίας της Αθήνας.
 

Στις 4 και στις 7 Οκτώβρη έγιναν στην Αθήνα συσκέψεις, αρχικά συλλόγων της Ικαρίας και ακολούθως και άλλων νησιωτών. Άλλη μια σύσκεψη έγινε στις 13 Οκτώβρη.
Έμπαινε το ζήτημα μιας μεγαλύτερης κινητοποίησης από την πρώτη την «αυθόρμητη», που να αναδεικνύει το ζήτημα σε όλο του το εύρος.
Θυμάμαι ότι πρότεινα και έγινε δεκτό να διαδηλώσουμε όχι στην Αθήνα, αλλά στον Πειραιά, σαν απάντηση στους εφοπλιστές που θεωρούσαν τον κλάδο τους συκοφαντημένο και αποφάσισαν ότι θα έδεναν τα πλοία τους. Τελικά η διαδήλωση έγινε την Παρασκευή 27 Οκτώβρη 2000 και η πίεση της κοινωνίας είχε οδηγήσει την τότε κυβέρνηση να επιτάξει τα πλοία και να σπάσει το εφοπλιστικό λοκ άουτ.
Ακολούθησε η προετοιμασία, με ψηφίσματα από συνέδρια (πχ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), Δήμους, σωματεία, κλπ.
Η διαδήλωση ήταν εμπειρία ζωής για τους περίπου 800 που συμμετείχαμε (κυρίως σύλλογοι της Ικαρίας, ναυτεργάτες και λίγα σωματεία εκτός αυτού του κλάδου). Συγκεντρωθήκαμε έξω από την ΗΣΑΠ, διαδηλώσαμε έξω από τη ναυτιλιακή εταιρία (θυμίζω την αυτοκτονία του Σφηνιά που ήταν ο υπεύθυνός της) και μετά πηγαίνοντας στο σημείο που έδενε το πλοίο, κάτω από αεράκι και με το φωτισμό του λιμανιού, που δημιουργούσε τη «σκηνοθεσία» στο τοπίο, έγινε προσκλητήριο νεκρών και πετάχτηκαν στεφάνια στη θάλασσα. Σκηνές που πολλοί βλέπουν σε παλιές ελληνικές ταινίες, δυστυχώς όμως εκεί ήταν αλήθεια.

Στις 19 Νοέμβρη – Κυριακή, που ήταν τα 40, έγινε το μνημόσυνο στον Πειραιά, με παρουσία εκτός από τους συγγενείς και αρκετών «θεσμικών» από αυτούς που είχαν κατά καιρούς ψηφίσει όλα τα εφοπλιστικά προνόμια και ακολούθησε διαδήλωση έξω από το ΥΕΝ, πιο «μουγκή» από την διαδήλωση στο λιμάνι. Οι αυταπάτες όσων πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η συνολική πολιτική και ότι ήταν "ευκαιρία" να εξασφαλίσει η περιοχή ένα καλό βαπόρι!!
Υπήρξαν και πολλές ανθρώπινες ιστορίες που έγιναν γνωστές.
Ένας φίλος δεν ταξίδεψε την τελευταία στιγμή, γιατί είχε καιρό και επειδή είχε το πόδι στο γύψο από τροχαίο, σκέφτηκε πώς να περπατώ με την πατερίτσα όταν θα κουνάει το καράβι και τη γλύτωσε.
Άλλος εκ των διασωθέντων, ναυάγησε δεύτερη φορά, όταν το σκάφος που τον μάζεψε στη θάλασσα της Πάρου, εμβολίστηκε από άλλο που πήγαινε για βοήθεια. Ήταν γραφτό του να επιβιώσει.
Άλλοι από τότε δεν κοιμούνται ποτέ το βράδυ σε ταξίδι και δεν μπαίνουν ποτέ σε καμπίνα.
Το 2005 όταν ήμουν επιβάτης του Εξπρές Σαντορίνη, στις 9 Ιουλίου, το πλοίο έπαθε μπλακ άουτ και στούκαρε στο λιμάνι της Πάρου, μη μπορώντας να σταματήσει. Μόλις κατέβηκα στην Ικαρία κατέθεσα μήνυση στο λιμεναρχείο. Αυτό για να υπάρχει «προειδοποίηση», αν προέκυπτε στο μέλλον τίποτα χειρότερο.
Δικάστηκε σαν πλημμέλημα τρία χρόνια μετά και δεν αναζητήθηκαν ευθύνες στα αίτια της βλάβης, αλλά στο πρόσωπο του καπετάνιου, που ήταν από τους καλύτερους στο Αιγαίο, έχοντας ταξιδέψει με φουρτούνες για να πάρει ανθρώπους που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.
Εκείνο τον καιρό, του ναυαγίου του Σαμίνα, έγινε και συνέντευξη Τύπου των ναυτεργατικών σωματείων (ακόμα την έχω στο αρχείο ήχου που διατηρώ) με θέμα να μην δέχεται το πλήρωμα κατηγορίες με ισοπεδωτικό τρόπο. Το επιχείρημα ήταν ότι μεταξύ των πνιγμένων ήταν και μέλη του πληρώματος, μερικοί εκ των οποίων βρέθηκαν με τα εσώρουχα αφού ήταν εκτός βάρδιας και είχαν πάει για ύπνο στις καμπίνες τους.
Φυσικά πρόσωπα τιμωρήθηκαν, αλλά οι αιτίες παρέμειναν αφού και στις μέρες μας ταξιδεύουν πλοία σαν την πλωτή σκουριά που ονομάζεται European Express και διάφορα άλλα.
Θυμίζω και τις κινητοποιήσεις του 2012 για το «Ιεράπετρα», που βρεθήκαμε πάλι διαδηλωτές στα λιμάνια και στους καταπέλτες των πλοίων. Οι εξελίξεις των ημερών που κοντεύουν να αφήσουν το Αιγαίο αβάπορο, δείχνουν ότι οι θυσίες των 82 ανθρώπων πήγαν χαμένες και αν θέλει κανείς να τιμήσει τη μνήμη τους, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την προσπάθεια για να αλλάξει ρότα η ακτοπλοΐα και να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.
Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας παράκτιων αλιέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, παρευρέθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από τους Αλιείς οι Δ. Ζάννες (Άνδρος), Δ. Σκιαδάς (Πάρος), Γ. Πλατής (Κουφονήσι), ο Γ Μπιασάκος (Εύβοια) και Χ. Καραβέλας (Πειραιάς), ενώ από την πλευρά του υπουργείου, ο Γ.Γ. Μ. Κορασίδης, καθώς και η γενική διευθύντρια αλιείας Μ. Πέτρου.
Από την πλευρά των αλιέων τέθηκαν με μεγάλη οξύτητα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τονίστηκε η σημασία της αλιείας στην πρωτογενή παραγωγή. Κεντρικό αίτημά τους αποτέλεσε η εξαίρεση των αλιέων με σκάφη μεταξύ 12 και 15 μέτρων, από την τοποθέτηση του δορυφορικού συστήματος VMS, το οποίο πέραν από το κόστος αγοράς που επιδοτείται εκ των υστέρων, έχει υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και συνδρομής, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ύψος των 1.500 €. Τόνισαν μάλιστα ότι η δυνατότητα εξαίρεσής τους επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά δεν προχωρά λόγω κυβερνητικής ακαμψίας. Το ίδιο τονίστηκε σχετικά και με τη χρήση του ηλεκτρονικού ημερολογίου ERS, το οποίο αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Επίσης ζητήθηκε να μην επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, έως ότου διευθετηθεί το συνολικό ζήτημα.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι η αντιπροσώπευση των αλιέων, που από την ψήφιση του ν. 1415, υποχρεώνονται να συγκροτήσουν ομοσπονδίες μαζί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους κλπ, με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.
Άλλα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν είναι η μικρή ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, καθώς και οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των αλιευτικών εργαλείων από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες).
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ειπώθηκε ότι τα θέματα, ειδικά των δορυφορικών συστημάτων, θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση. Επίσης ότι η ποσόστωση στο ψάρεμα του τόνου, θα επιδιωχθεί να μεγαλώσει, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές των θηλαστικών, θα αντιμετωπιστεί από τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μόνο θέμα που υπήρξε ρητή δέσμευση, είναι η μη επιβολή προστίμων από τα λιμεναρχεία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
Από την πλευρά μας, επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση της στήριξη μας στα εύλογα αιτήματα των παράκτιων αλιέων, που σήμερα λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.
Πηγή : cyclades24.g

to synoro blog

26 Σεπ 2014

Και τα νερά της χώρας βρίσκονται σε κρίση


 Φίλης Καϊτατζής 
Αυξημένη συνεχίζει να είναι η παρουσία αρσενικού λόγω ρύπανσης σε ορισμένα υδατικά συστήματα, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί και οι αιτίες που συντηρούν το εξασθενές χρώμιο στη λεκάνη απορροής του βοιωτικού Ασωπού.
Η εικόνα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων συνολικά δείχνει «μια ευρύτατη υποβάθμιση» που «αγγίζει τα όρια της κρίσης», σύμφωνα με τη 10η ετήσια έκθεση περιβαλλοντικής νομοθεσίας 2013-2014 του WWF Ελλάς.
Ξεκινώντας από τον Νότο, η περίπτωση του Ασωπού είναι κραυγαλέα. Με ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (16.10.2013) διαπιστώνεται σειρά παραβιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη: το ελληνικό κράτος δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εξαφάνιση (κατά το δυνατόν) των αιτιών της ρύπανσης και της πρόληψης πιθανών ασθενειών (σ.σ. στη δημόσια υγεία) που οφείλονται στη μόλυνση της λεκάνης απορροής του ποταμού και της περιοχής πλησίον της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων.
Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εφαρμογή ρυθμίσεων και προγραμμάτων που είναι σε ισχύ και αφορούν στο συντονισμό των διοικητικών δράσεων από τα αρμόδια όργανα (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο). Είναι επίσης και συνέπεια της κακής διαχείρισης των αποβλήτων και των υδατικών πόρων, καθώς και της έλλειψης κατάλληλων πρωτοβουλιών για την απορρύπανση.
Για την υπόθεση του Ασωπού καταλογίστηκαν περιβαλλοντικές ευθύνες σε επτά εταιρείες με πολιτικό ενάγοντα το Σύλλογο «Πολίτες για την αειφορία-το περιβάλλον-την υγεία»: Aluminco Α.Ε., ICR Ιωάννου ΑΕΒΕ, Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΒΕΕ, Viometale Α.Ε, Βαφική Α.Ε., Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.

Χρειάζεται έλεγχος
Οι όποιες ποινικές ευθύνες δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα αν δεν υποστηρίζονται παράλληλα από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διάθεση των λυμάτων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι βάσει του νομικού πλαισίου «εφεξής επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση (για χρήσεις όπως η άρδευση) και υπεδάφεια διάθεση υγρών βιομηχανικών (μη αστικών) αποβλήτων και σε προστατευόμενες περιοχές».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απλώς να προσκομίζουν μια υδρογεωλογική μελέτη «με την οποία τεκμηριωμένα θα αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζονται οι υδροφόροι ορίζοντες». Αυτή η οδός όμως με τις μελέτες ακολουθήθηκε και στον Ασωπό και οδηγηθήκαμε στα προβλήματα ρύπανσης-μόλυνσης. Να πούμε εδώ ότι οι άδειες υπεδάφειας διάθεσης χορηγούνταν πάντα βάσει μελετών μέχρι το 2004.
Ποιος όμως θα ασκεί τον έλεγχο; Δυστυχώς, λέει η Θεοδ. Νάντσου, μια από τους συντάκτες της έκθεσης, «οι μηχανισμοί που διαθέτει το κράτος για περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και ελέγχους αποστεώνονται, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να διαπιστώνεται επαρκώς εάν τηρούνται οι όποιες ασφαλιστικές δικλίδες και δεσμεύσεις για μη ρύπανση. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος υποβαθμίστηκε και είναι δραματικά υποστελεχωμένη, παρά το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει».
Υπάρχουν ωστόσο και θετικές εξελίξεις που αφορούν τα υδατικά συστήματα: «Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 24/2014 που έκρινε μη νόμιμο το έργο της εκτροπής του Αχελώου έκλεισε και μία εκκρεμότητα περιβαλλοντικής αντιδικίας από το 1992. Χρειάστηκαν τέσσερις αποφάσεις, τρεις της Ολομέλειας και μία της αυξημένης σύνθεσης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., για να καταδειχθεί αυτό που ήταν εξ αρχής οφθαλμοφανές, ότι δηλαδή το έργο της εκτροπής δεν συμβιβάζεται με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι «η απόφαση 24/2014 της Ολομέλειας διαφοροποιείται από όλες τις προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί για το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Για πρώτη φορά το δικαστήριο έκρινε ότι το επίμαχο αυτό έργο όπως και αν έχει κατά καιρούς σχεδιαστεί και εγκριθεί (είτε ως αρδευτικό είτε ως ενεργειακό και δευτερευόντως υδρευτικό) παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».
Επικίνδυνες ουσίες
Στα αρνητικά περιλαμβάνονται τα υδατικά διαμερίσματα της Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης. Συγκεκριμένα έχουν εντοπισθεί επικίνδυνες ουσίες, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες συγκέντρωσής τους (υδράργυρος, κάδμιο, φυτοφάρμακα όπως το ενδοσουλφάνιο κ.ά.). Αυτό αφορά κυρίως τμήματα του Γαλλικού Ποταμού, του Λουδία, του Αξιού, του Νέστου, του Εβρου, του Στρυμόνα, του Αλιάκμονα και των προστατευόμενων υγροτόπων, όπως της Κερκίνης, της Δοϊράνης, της Βόλβης, της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας (η Κορώνεια σχεδόν δεν υπάρχει). Αξιοσημείωτη είναι η αυξημένη παρουσία αρσενικού στα υδάτινα σώματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αγνωστη παραμένει η κατάσταση, χημική και οικολογική, για 373 και 159 υδάτινα σώματα αντιστοίχως που αντιπροσωπεύουν σε ποσοστά το 58% και 25% επί του συνόλου των διαμερισμάτων που προαναφέρθηκαν. Επί πλέον πάνω από το 1/3 (ποσοστό 35,38% των υδάτινων σωμάτων) η χημική τους κατάσταση χαρακτηρίζεται «ως κατώτερη της καλής», σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ. Ομως η χώρα μας δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εικόνα που επικρατεί στα υδάτινα συστήματα, αφού για ένα μεγάλο μέρος δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα και ακριβή στοιχεία. Βάσει των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σ.σ. σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι, γιατί με το Μνημόνιο μας έχουν φορτώσει τα μύρια όσα από υποχρεώσεις και χρεώσεις) «το οικολογικό δυναμικό και η χημική κατάσταση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων» θα πρέπει να έχουν απογραφεί έως τις 22.12.2015. Είναι ένας στόχος που μάλλον δεν θα έχει επιτευχθεί έως τότε…
: εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

Η παλινόρθωση του success story

Γιάννης Κιμπουρόπουλος 
Η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, που τρέχει ακόμη, θα δούμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά επτά χρόνια δεν είναι αθώα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά ύποπτη. Και η υποψία αφορά την ποιότητα των στοιχείων με τα οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει το προ ενός έτους αναγγελθέν «τέλος της κρίσης». Το ίδιο ισχύει για μια πανσπερμία «θετικών εξελίξεων» που επιχειρείται να καταγραφούν, όπως η μείωση της ανεργίας το β’ τρίμηνο του χρόνου (κατά 1,2%), μείωση που αιτιολογείται εν μέρει από την πρωτοφανή αύξηση των τουριστικών αφίξεων (η Ελλάδα πια είναι ένας εξευτελιστικά φθηνός προορισμός για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες), αλλά δεν επαρκεί.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έργα στους οδικούς άξονες, που ξεκίνησαν μετά πέντε χρόνια εκβιαστικής παύσης εργασιών και αφού οι «εθνικοί» εργολάβοι ενθυλάκωσαν 500 εκατ. ευρώ. Κατά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη (τον γνωστό, που δεν είχε διαβάσει το Mνημόνιο) στα οδικά έργα απασχολούνται ήδη 10.000 άτομα, πράγμα που αξίζει να ερευνηθεί και ως προς την αλήθεια του και ως προς την πραγματική επίδρασή του στην απασχόληση.
Brain storming
Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει μερικές πιο στέρεες και απτές ενδείξεις του φαντασιακού success story της, πράγμα που της είναι απαραίτητο και έναντι της κοινής γνώμης, όπου η κυβερνητική επιρροή εξανεμίζεται και έναντι των εκπροσώπων των δανειστών, της τρόικας που έρχεται την προσεχή εβδομάδα για αξιολόγηση (την 5η) και όχι για περίπατο. Είναι, λοιπόν, μάλλον αναμενόμενο ένα επικοινωνιακό brain storming το προσεχές διάστημα. Και για αρχή επιστρατεύτηκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε μια πομπώδη τελετή υπογραφής συμβάσεων δανειοδότησης (815 εκατ. ευρώ) που εκκρεμούσαν εδώ και δύο χρόνια.
Πέρα από το ενδεχόμενο μιας ήπιας «δημιουργικής λογιστικής» στα μακροοικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει το «πρωτόκολλο της σιωπής» ακόμη και στο στόχο της εκ νέου εξόδου στις αγορές για δανεισμό. Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης τροφοδότησε με ελαφρότητα κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές, προαναγγέλλοντας επίσημα την πρόθεση έκδοσης επταετούς ομολόγου μέχρι το τέλος του έτους. Δεν κράτησε ούτε την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων στο δημοψήφισμα της Σκωτίας, που μέχρι χθες, θα μπορούσαν να ανάψουν φωτιά στην Ε.Ε. και σε όλες τις αγορές νομισμάτων και μετοχών για προφανείς λόγους.
Βοηθούν όσο μπορούν και οι Γερμανοί φίλοι μας. Το ραντεβού με τη Μέρκελ στο Βερολίνο (23 του μηνός), παρά τον γραφικό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει αυτές οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και την εξαιρετικά ταπεινωτική ακόμη και για μια εθελόδουλη ηγεσία τελετουργία, μπαίνει κι αυτό στην αφελή σκηνοθεσία. Ο πρόεδρος του γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου πιστοποιεί την «ελληνική ανάκαμψη», η PIMCO αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που εκφράζουν τις αγορές βλέπουν κι αυτά «ενδείξεις στροφής» στην Ελλάδα.
Βαριά ατζέντα
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις βλέπουν. Όλοι, εκτός από το μέσο πολίτη, που παλεύει με τα θηρία (ΕΝΦΙΑ, ανεργία, επικείμενες νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο κ.ά.) και την τρόικα. Η τελευταία κατεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα με ατζέντα βαριά, απαιτητική και με καινούργια κεφάλαια που «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στο μνημόνιο με το που ψηφίζεται μια επικαιροποίησή του στη Βουλή.
Τα «όχι» των κυβερνητικών στελεχών είναι απίθανο να αποτρέψουν τους εκπροσώπους των δανειστών από το να βάλουν στο τραπέζι καυτά θέματα, όπως: Ομαδικές απολύσεις με νομοθετική ρύθμιση, Ασφαλιστικό, με νέα σαρωτική «μεταρρύθμιση» και νέα ενοποίηση ταμείων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση πολλών ασφαλιστικών ταμείων, συνδικαλιστική νομοθεσία, με επαναφορά του λοκ άουτ, «απλοποίηση» συντελεστών ΦΠΑ, οικονομικά των κομμάτων, επόμενο βήμα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ, μετά τη σκανδαλώδη ρύθμιση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και άλλα πολλά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει αυτή τη δυσάρεστη θεματολογία με τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις, μέρος των οποίων επιθυμεί διακαώς να ενσωματώσει στον νέο προϋπολογισμό, εφόσον πειστεί η τρόικα. Παράλληλα, θέλει να αποφύγει ή να απωθήσει στο μέλλον τις άλλες οδυνηρές «μεταρρυθμίσεις», αποκρύπτει όμως ότι στο μεταξύ έχει ήδη συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο στο Eurogroup του Ιουλίου όσο και στη συνάντηση του Παρισιού στην ημερήσια διάταξη της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες.
Πρόκειται για πολιτική απάτη, βεβαίως, με στόχο τη νεκρανάσταση του success story και τη δρομολόγηση μιας τυπικής εξόδου από το Μμνημόνιο. Πράγμα που τεχνικά είναι εφικτό- κι αυτό υπονόησε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη συνέντευξή του στο Bloomberg-, αλλά πολιτικά εξαρτάται από τους δανειστές. Δική τους υπόθεση είναι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους, δική τους υπόθεση και το ενδεχόμενο εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δική τους και η συνέχιση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, όχι πια με την τελετουργία της τρόικας, αλλά με το πρωτόκολλο του πανευρωπαϊκού μνημονίου (Δημοσιονομικό Σύμφωνο) που προβλέπει τακτικές αξιολογήσεις (εξαμηνιαίες) της οικονομίας μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους! Δηλαδή για δεκαετίες. Αυτό είναι το βολικό σενάριο στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση και το οποίο δεν αποκλείουν οι εταίροι.
: Δρόμος της Αριστεράς
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

Αναβολή του πρωταθλήματος της ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων αποφάσισε την αναβολή όλων των αγώνων του Σαββατοκύριακου 27 και 28/09/2014 λόγω πρόβλεψης δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ως εκ τούτου ο αγώνας της ομάδας μας με τον Α.Ο. Πάρου αναβάλλεται.
Πηγή :ΑΟ ΣΕΡΙΦΟΥ

to synoro blog

Μουσικό ταξίδι κάτω από την ιστορία των φάρων

 H συναυλία της ΚΟΑ στον φάρο της Γαύδου ενθουσίασε τους παρευρισκομένους, ακόμα και όσους δεν είναι μυημένοι στην κλασική μουσική.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο σημείο συνάντησης των ρομαντικών του νησιού, στην «Οία» της Γαύδου, στον παλιό φάρο, «συναντήθηκαν» το βράδυ της Τετάρτης ο Σούμπερτ με τον Μότσαρτ, ο Θεοδωράκης με τον Σκαλκώτα. «Οι μελωδίες ξεκίνησαν τη στιγμή που ο ήλιος χανόταν μέσα στη θάλασσα και τα πρώτα αστέρια δειλά δειλά εμφανίζονταν στον ουρανό», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, που ζει τα τελευταία χρόνια στο ακριτικό νησί και παρακολούθησε τη συναυλία που έδωσε το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη».

Οι άνεμοι των προηγούμενων ημερών κόπασαν και η φύση γαλήνεψε, «εξ ου και αποφασίσαμε να παίξουμε το φινάλε από το “καλοκαίρι” του Βιβάλντι, όπου αποτυπώνεται η καλοκαίρια λίγο πριν από τη νέφωση και το πέρασμα στην επόμενη εποχή» συμπληρώνει ο κ. Παναγιώτης Τζιώτας, β΄ βιολί της ΚΟΑ. Οι μουσικές επιλογές είχαν άμεση νοηματική σύνδεση με την τοποθεσία και την προϊστορία του φάρου. «Ο μηχανισμός λειτουργίας του φάρου είχε μια περιοδικότητα που θύμιζε τον ρυθμό του βαλς, γι’ αυτό παίξαμε ένα βαλς του Στράους» συμπληρώνει. «Επειδή αναφερθήκαμε στον διασημότερο ίσως φάρο παγκοσμίως, το Αγαλμα της Ελευθερίας, μπολιάσαμε το πρόγραμμα με το «Αμερικανικό Κουαρτέτο» του Ντβόρζακ, αλλά δεν παραλείψαμε και αναφορές από ελληνικό ρεπερτόριο, όπως τον κρητικό χορό του Σκαλκώτα».

Του μουσικού ταξιδιού είχε προηγηθεί μια ιστορική αναδρομή στους φάρους της χώρας, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1822 στο Ιόνιο Πέλαγος, για να επεκταθούν σε 140 σημεία. «Οι ελληνικοί φάροι είναι λιτά κτίσματα, εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη διάσταση, σε αντίθεση με εκείνους της βόρειας θάλασσας, που προκαλούν λόγω υπερβολικού μεγέθους δέος στην όψη» επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπένος Πάλμερ, ερευνητής των φάρων από το 1989. «Οι φάροι αποτελούσαν ανέκαθεν μνημεία ειρήνης, εν καιρώ πολέμου γίνονταν οι κατ’ εξοχήν στόχοι του εχθρού» διευκρινίζει. «Θύμα» των βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε το 1942 και ο εν λόγω φάρος, που βρίσκεται σε ύψωμα 350 μέτρων, όπως και οι φάροι στην Ιεράπετρα και στην Ελαφόνησο Κρήτης.

Η συναυλία αποτελεί προάγγελο ενός νέου προγράμματος, «Στον Φάρο - Στη Μουσική - Στον Ορίζοντα» της ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» σε συνεργασία με την ΚΟΑ, που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δέκα φάρους, το καλοκαίρι του 2015. «Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο γνωριμίας με τους θαλάσσιους βράχους της Ελλάδας, όπου χρόνια τώρα στέκουν οι φάροι καθοδηγώντας τους ναυτικούς» σημειώνει ο κ. Στέφανος Νόλλας, επικεφαλής της ΜΚΟ.

Της συναυλίας θα προηγείται ομιλία και ξενάγηση, ενώ θα ακολουθείται από προβολή σχετικής ταινίας. «Ας μην ξεχνάμε, ότι πριν αυτοματοποιηθεί η λειτουργία τους, οι φάροι ήταν μια “έμψυχη” μηχανή, καθώς ιδιότυποι ερημίτες αναβόσβηναν με αφοσίωση το φως». Η προσωπικότητα, άλλωστε, των φαροφυλάκων και το πεπρωμένο τους έχει αποτυπωθεί στους τοπικούς θρύλους. Από τον «στοιχειωμένο» φάρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, όπου κάθε φαροφύλακας πέθαινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έως τον «καρπερό» φαροφύλακα της Μυκόνου με τα δέκα παιδιά στο στενό δωματιάκι του φάρου...
ΈντυπηΠηγή : http://www.kathimerini.gr

to synoro blog

25 Σεπ 2014

Συνέβη τον Αύγουστο στη Σέριφο «How to Water».

Tι συμβαίνει όταν εννέα καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ελβετία, αποφασίζουν να απομονωθούν σε ένα ελληνικό νησί για μια εβδομάδα;
Ο Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης , εμπνευστής, διοργανωτής της ιδέας αλλά και οικοδεσπότης της ομάδας, με «μετέφερε» για λίγο στις μυστικιστικές τελετές προς τον Ποσειδώνα, το ψάρεμα με ρομποτικά ελικοπτεράκια και τις πλωτές εκθέσεις με γλυπτά, που σε τίποτα δεν θύμιζαν τις συμβατικές διακοπές μιας παρέας.

AnnasFreeze (1)
Στις 9 Αυγούστου, οι καλλιτέχνες κατέφτασαν στην Σέριφο, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, με σκοπό να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα έμπνευσης και δημιουργίας. Μέχρι εκείνη τη μέρα, δεν είχαν ξανά ιδωθεί. Επικοινωνούσαν και συνεργάζονταν μόνο μέσα από το διαδίκτυο, το tumblr και το facebook. Το θέμα της  αντάμωσης τους ήταν το νερό. Το άοσμο, άχρωμο και άγευστο στοιχείο που κατακλύζει την Γη και το ανθρώπινο σώμα. Ποια άλλη θα μπορούσε να είναι άλλωστε, η πηγή έμπνευσης κάθε ταξιδιώτη που επισκέπτεται ένα γραφικό Αιγαιοπελαγήτικο νησί, εάν όχι το θαλασσινό νερό;! Οι net artists είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε πραγματική επαφή μεταξύ τους, να μοιραστούν τις ιδέες και τα κοινά τους ενδιαφέροντα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους στην αμμουδιά, με φόντο τη σελήνη, υπό τον ήχο των κυμάτων. Δεν έμειναν μονάχα στη Ψιλή Άμμο, την πιο ξακουστή παραλία της Σερίφου, γύρισαν όλο το νησί, επισκέφτηκαν τα περίφημα ορυχεία, διασκέδασαν στα τοπικά πανηγύρια και ”συνάντησαν” το μεγαλειώδες φράγμα. Γέμισαν το μυαλό τους με νέες εικόνες και ερεθίσματα και πλέον ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν.

FloatingExhibition (1)
Το τελευταίο βράδυ, οι 9 καλλιτέχνες αποφάσισαν να παρουσιάσουν, σε ντόπιους και τουρίστες, τα αποτελέσματα του υδάτινου πειράματος, στήνοντας μια αυτοσχέδια, πλωτή οθόνη, από μπαμπού και πανιά στην άκρη του λιμανιού. Τίτλος της έκθεσης ήταν «Πώς να νερό» ή αλλιώς «how to water». Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε, με έντονη περιέργεια, μεταφέροντας στο σημείο ποτά και ξαπλώστρες, για να απολαύσει την προβολή. Μπροστά στα μάτια των θεατών εμφανίζονταν εικόνες από τον βυθό της θάλασσας, ”εξωγήινα” γλυπτά, πτήσεις με drone ελικόπτερα και αυτοσχέδιες βάρκες. Μία πρωτότυπη παράσταση, μια διαρκής performance αυτοσχεδιασμού, με έντονο το υδάτινο στοιχείο, σε κάθε πιθανή μορφή του. Η νυχτερινή προβολή ολοκληρώθηκε με πολύ χορό, μουσική και βουτιές ενώ το ραντεβού των καλλιτεχνών ανανεώθηκε για το επόμενο καλοκαίρι, στο ίδιο μέρος.


tumblr_na9239Yqao1tef8g1o1_1280

Πως εμπνεύστηκες την ιδέα για το «how to water»; ‘Ολα ξεκίνησαν από την ανάγκη μας να βρεθούμε, να επικοινωνήσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί. Αρχικά ξεκινήσαμε να το συζητάμε με την Εύα Παπαμαργαρίτη θέλοντας να φέρουμε κοντά τους νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται με την net art στην Ελλάδα. Αργότερα το διευρύναμε και καλέσαμε κι άλλους από το εξωτερικό. Με τα περισσότερα άτομα από την ομάδα έχουμε γνωριστεί διαδικτυακά. Ανακαλύπτοντας αρχικά ο ένας τη δουλειά του άλλου και στη συνέχεια συνειδητοποιώντας ότι έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και προβληματισμούς. Προσωπικά είχα γνωριστεί από κοντά με τους περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά σε διαφορετικές περιστάσεις με τον καθένα. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Στη Σέριφο είχαμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να βρεθούμε και να γνωριστούμε καλύτερα, σε πρακτικό επίπεδο είχαμε εξασφαλίσει τη διαμονή μας αλλά και σε πολιτισμικό, λόγω του φεστιβάλ της Σερίφου.
Γιατί στη Σέριφο; Η Σέριφος, πέρα από το ότι είναι ένα πανέμορφο νησί, ήταν πάντα ένας ήρεμος πυρήνας τέχνης στις Κυκλάδες. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, μια νέα σειρά από πολιτιστικά δρώμενα όπως το Φεστιβάλ Σερίφου και το Φεστιβάλ Ψαροκόκαλο, έχουν αρχίσει να κάνουν ορατή αυτή την καλλιτεχνική παραγωγή. Όσον αφορά το «How To Water» συγκεκριμένα, η Σέριφος μας παρείχε όλα όσα χρειαζόμασταν, σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον.
Επίσης μας άρεσε από την αρχή η αντίθεση ανάμεσα σε αυτή την ηρεμία και ήπια ανάπτυξη του νησιού και την net art η οποία εξ’ορισμού φλερτάρει με ακραίες τεχνολογίες.
Και γιατί το νερό; Το θέμα «How to Water» ξεκίνησε ως αστείο, αλλά και ως πρόφαση. Θέλαμε κάτι πολύ ευρύ αλλά ταυτόχρονα να παραπέμπει σε αυτό που κάνουμε. Πέρυσι είχαμε κάνει το “Serifos Seapunk Festival” το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα concept party. Πήραμε το μουσικό είδος Seapunk το οποίο ήταν o,τι πιο προχωρημένο υπήρχε στην underground ιντερνετική μουσική και παιζόταν μόνο σε ψαγμένα πάρτι στη Νέα Υόρκη, και το φέραμε στη Σέριφο, θέλοντας να δείξουμε ότι στην εποχή του internet όλα είναι ρευστά. Το How to Water τώρα συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο την ίδια ιδέα και δανείζεται σε ένα βαθμό την θαλάσσια αισθητική της Seapunk, χωρίς να συσχετίζεται άμεσα με αυτή. Στην πορεία και μέσα από την έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι το νερό είναι όντως πολύ σημαντικό για την net art. Κάθε μέρα βρίσκαμε νέα έργα με αυτό. Ταυτόχρονα στις συζητήσεις που κάναμε, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, προέκυψαν διάφοροι συσχετισμοί, όπως π.χ. η ροή της πληροφορίας στο facebook feed μας ή οι καρχαρίες που τρώνε τα καλώδια της google στον Ατλαντικό ωκεανό.

tumblr_nbe54b4dUD1tef8g1o1_1280
Τι είναι η net art; Είναι μια μορφή ψηφιακής τέχνης που διανέμεται μέσω του Διαδικτύου. Αυτή η μορφή τέχνης έχει καταστρατηγήσει την παραδοσιακή κυριαρχία της γκαλερί και τα μουσεία του συστήματος, παρέχοντας αισθητικές εμπειρίες μέσω του Διαδικτύου. Σε πολλές περιπτώσεις, ο θεατής έλκεται σε κάποιο είδος αλληλεπίδρασης με το έργο τέχνης. H  net art και ειδικότερα η net art μετά το web2.0 είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που συνέβη ποτέ στην τέχνη!
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι; Η ομάδα έδεσε εξαιρετικά, δείχνοντας ότι συχνά οι ιντερνετικές φιλίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πραγματικές. Η αποδοχή του τοπικού κοινού ήταν θερμή, ενώ το εργαστήριο μεταδόθηκε live στην online κοινότητα της net art. Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Τώρα που μετακόμισα στο Los Angeles για τις σπουδές μου, σκοπεύω να κάνω μια καλή προβολή εδώ για να προωθήσω τη δουλειά των καλλιτεχνών. Όσο για την ομάδα, ανανεώσαμε το ραντεβού μας στη Σέριφο με ακόμα περισσότερες συμμετοχές!

TheTeam
H καλλιτεχνική παρέα του «πώς να νερό»
Manuel Rossner, Γερμανία, έχει γκαλερί σε φυσικό και ψηφιακό χώρο ταυτόχρονα. Έχει εκθέσει μεγάλα ονόματα της net art, πριν γίνουν γνωστά.
Sebastian Zimmerhackl , Γερμανία, Interaction Designer που ειδικεύεται στον σχεδιασμό events.
Loiq Sutter, Ελβετία, ανερχόμενος νέος καλλιτέχνης που έχει ήδη εκθέσει έργα του, σε σημαντικά για την net art, events.
Alyona Shapovalova, Ρωσία, γιόγκι, ερευνήτρια UFO και του μεταφυσικού.
Thereisamajorprobleminaustralia, Ελλάδα, σπουδές βιβλιοθηκονομίας και σχεδιασμού διαδικτυακών μέσων. Μελετά τη κατασκευή του εαυτού μέσα από το διαδικτυακό χώρο, τη γλώσσα, την επικοινωνία και τους κάκτους.
Έυα Παπαμαργαρίτη, Ελλάδα, διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα της net art με συμμετοχές σε πληθώρα εκθέσεων ανά τον κόσμο. Σπουδές αρχιτεκτονικής, κάνει MFA Visual Communication Design στο Royal College of Art. Της αρέσουν τα chicken nuggets.
Άννα Χατζηιωαννίδη, Ελλάδα, σπουδές αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, προετοιμάζεται για μεταπτυχιακό στα νέα μέσα, λατρεύει τo frozen yoghourt.
Ζαφειρία Γκόλαντα, Ελλάδα, graphic designer που ασχολείται πειραματικά με animation ενώ παράλληλα συνεργάhttp://popaganda.gr/ζεται με αρχιτέκτονες καθώς και καλλιτεχνικές ομάδες.
Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Ελλάδα, ασχολείται με την net art, έχει συμμετέχει και οργανώσει εκθέσεις. κάνει καταδύσεις και online surfing. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό Design Media Arts στο UCLA στο Los Angeles. Διοργανωτής του event.
Νικόλας Τριανταφυλλίδης, Ελλάδα, ασχολείται με την net art και πιλοτάρει drones. Σπούδασε design στην Αγγλία
.howtowater.tumblr.com
Πηγή http://popaganda.gr/

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...