19 Δεκ 2014

Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. στη Βουλή για την τύχη του φράγματος στο Στενό Σερίφου.



 ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΣΕΡΙΦΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Κατασκευή των απαραίτητων έργων για αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υπερχείλιση φράγματος στο Στενό Σερίφου.
Με το ΦΕΚ 390 Δ΄/6-6-1988 αναγνωρίσθηκε ως κύρια κοινοτική, χωμάτινη οδός, η οποία συνδέει το Λιβάδι με τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη και τον ασφαλτοστρωμένο βόρειο περιφερειακό της Σερίφου, μέσω της περιοχής Αυλόμωνα.
Στην ίδια ευρύτερη περιοχή, στο Στενό Σερίφου, κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υδάτινο φράγμα το οποίο παραδόθηκε το 2009 στον Δήμο Σερίφου, μεταβιβάζοντας σε αυτόν τις αρμοδιότητες Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης.
Το φράγμα κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στον Δήμο Σερίφου χωρίς να οριοθετηθεί και διευθετηθεί κοίτη ρέματος, από τον υπερχειλιστή του φράγματος μέχρι τη θάλασσα, προκειμένου τα πλεονάζοντα νερά, κατά τους χειμερινούς μήνες, να καταλήγουν με ασφάλεια στη θάλασσα.
Η υποχρέωση διευθέτησης – οριοθέτησης, κατάντη του φράγματος και τα υπόλοιπα σχετικά αντιπλημμυρικά έργα του φράγματος αφέθηκαν για την εκτέλεσή τους στο Δήμο Σερίφου, ο οποίος λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού αδυνατεί να κάνει τις σχετικές μελέτες.
Από κατασκευή του φράγματος μέχρι σήμερα τα πλεονάζοντα νερά του φράγματος οδηγούνται στη θάλασσα από πρόχειρη κοίτη η οποία περνάει από την κατοικημένη περιοχή του Αυλόμωνα και καταλήγει στη θάλασσα.
Ένα τμήμα της κοίτης, στην περιοχή Αυλόμωνα (300 μέτρα), συμπίπτει με την αναγνωρισμένη οδό Λιβαδίου – Αγίου Ιωάννη, η οποία το χειμώνα πλημμυρίζει και το καλοκαίρι επιχωματώνεται με αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους κατοίκους της περιοχής και αδιάβατη για αρκετούς μήνες του χρόνου. Από το τμήμα αυτό της κοινοτικής οδού διέρχονται επίσης τα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.
Από το 2009 το θέμα απασχολεί το Δήμο Σερίφου, ο οποίος στερούμενος τεχνικής υπηρεσίας απευθύνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τις σχετικές μελέτες. Μέχρι σήμερα και παρά τον μεγάλο όγκο αλληλογραφίας μεταξύ Δήμου Σερίφου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το πρόβλημα παραμένει άλυτο, η Περιφέρεια επιβάλλει πρόστιμα στον Δήμο Σερίφου και η ταλαιπωρία κατοίκων και τουριστών του νησιού συνεχίζεται.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες και να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης κατάντη του φράγματος και των υπολοίπων αντιπλημμυρικών έργων, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της περιοχής του Αυλόμωνα, δεδομένου ότι ο Δήμος Σερίφου δεν διαθέτει το αναγκαίο τεχνικό – επιστημονικό προσωπικό και υπηρεσίες, αλλά ούτε και τα αναγκαία κονδύλια.
Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Λιάνα Κανέλη
Γιώργος Λαμπρούλης

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...