29 Οκτ 2014

Προτάσεις για τη συμετοχή στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER τέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Σερίφου

 Υποβολή από το Δήμο Σερίφου προτάσεων δράσεων για ένταξη και χρηματοδότησή τους από το Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER Αρ. Απόφασης : 79 /2014

Εισηγούμενος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το ανωτέρω θέμα έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη 3 η Πρόσκληση μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER , Άξονας 4 στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 και τη δυνατότητα που έχει ο Δήμος Σερίφου να υποβάλει προτάσεις έργων μια και η Σέριφος εντάσσεται γεωγραφικά στο παρόν πρόγραμμα

Οι γενικότεροι αναπτυξιακοί στόχοι του προγράμματος είναι :
 • Η ολοκληρωμένη υψηλής ποιότητας αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω πιλοτικών εφαρμογών • Η διαφοροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής
• Ο εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
 • Η προώθηση της έννοιας της ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών
 • Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Η ενίσχυση της ελκυστικότητας των νησιών ως χώρων μόνιμης κατοικίας

Η περιοχή εφαρμογής των δράσεων, στις οποίες αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση, περιγράφεται αναλυτικά στο ενημερωτικό υλικό και περιλαμβάνει τα νησιά: Θήρα, Ίος, Κέα, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος και περιοχές της Μυκόνου, Σύρου, Τήνου.

 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η 10η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3:00 μ.μ.

Ως Δήμος Σερίφου προτείνουμε την υποβολή των παρακάτω προτάσεων στο Ε.Π. : 1.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ

1 Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία, περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης) , σε θέματα όπως αξιοθέατα της περιοχής, καταλύματα, χώροι εστίασης, τοπικά προϊόντα, εξυπηρετήσεις, τράπεζες, περίθαλψη, πολιτισμός, γαστρονομία κλπ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προβολή των περιοχών και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος. Θα διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και απαραίτητες συνδέσεις με καταλύματα, χώρους εστίασης, τοπικούς φορείς.

Ανώτατο κόστος ανά επένδυση 300.000€ Ποσοστό Ενίσχυσης: 100%

 Ενδεικτική δημόσια δαπάνη στην παρούσα πρόσκληση 40.690,42€

Δικαιούχοι : ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημοσίου χαρακτήρα

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί πολύ χρήσιμη στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, στην προβολή των περιοχών και των προϊόντων τους, στην οργάνωση του τουριστικού προϊόντος.

Τα τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης θα διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες συνδέσεις με καταλύματα, χώρους εστίασης, φορείς της περιοχής, ώστε με τον τρόπο αυτό να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τον επισκέπτη.

Επίσης, ανάλογα με τις επιθυμίες των ενδιαφερόμενων, δεδομένης της συγκεντρωμένης πληροφορίας που θα διαθέτουν, θα είναι σε θέση να κατευθύνουν καλύτερα τον επισκέπτη. Τα κέντρα θα διαθέτουν και έγκυρο έντυπο υλικό, CD/DVD και χάρτες για τη διανομή τους στους επισκέπτες. Θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θα εκπονήσει η ΟΤΔ και θα αναφέρονται σε όλη την περιοχή παρέμβασης (παράρτημα X της πρόσκλησης) και θα απαιτηθεί να τηρηθούν

α) οι προδιαγραφές του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας (που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο του LEADER+ - παράρτημα VIII της πρόσκλησης) και να ενταχθούν τα κέντρα στο ήδη υπάρχον (άτυπο μέχρι σήμερα) Δίκτυο Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και β) οι κατευθύνσεις της μελέτης καθορισμού θαλάσσιων & χερσαίων διαδρομών για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού-κυριότερα σημεία των διαδρομών (που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του LEADER+ - παράρτημα IX της πρόσκλησης)

 2. ΕΡΓΟ :

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ - ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
1 : Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση-σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η δράση αναφέρεται στη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας και σε περιοχές Natura 2000 . Στις διαδρομές αυτές θα γίνει βελτίωση-σήμανση μονοπατιών, διαμόρφωση θέσεων θέας και τεχνικών έργων μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους.

Σε σημεία θέας και εποπτείας αξιόλογων περιοχών μπορούν να εγκατασταθούν πινακίδες απεικόνισης του τοπίου με σύντομη αναφορά στα σημαντικά στοιχεία. Τα είδη των σημάνσεων θα πρέπει να έχουν ενιαία εμφάνιση για λόγους αναγνωρισιμότητας.

Επίσης θα πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένες στην τοπική αρχιτεκτονική. Επιπλέον δεδομένου ότι η σήμανση θα γίνει με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, θα ομορφύνουν διάφορα σημεία της περιοχής, προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους και στην ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού που συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις του προγράμματος. Επίσης θα υλοποιηθούν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (εκδηλώσεις, καμπάνιες) στους Δήμους που άπτονται αυτών των περιοχών για τη συνειδητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τους πόρους της περιοχής τους.

Όλες οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος. Ανώτατο κόστος ανά επένδυση 300.000€ Ποσοστό Ενίσχυσης: 100%

3. ΕΡΓΟ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΣΤΟΛΩΝ

«Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς - στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών»

Η δράση θα συμβάλει στην διατήρηση της τοπικής μας κληρονομιάς με την προμήθεια παραδοσιακών μουσικών οργάνων ώστε να μπορούν να διδαχθούν τα νέα παιδιά καθώς και στην προμήθεια στολών ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές στολές του τόπου μας.

 Ενδεικτική δημόσια δαπάνη στην παρούσα πρόσκληση 151.528,22 €

Παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα , Δικαιούχοι : ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημοσίου χαρακτήρα Τέλος πρέπει με την παρούσα απόφαση να με εξουσιοδοτήσετε για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου ή δικαιολογητικού για την υλοποίηση των προτάσεων . είδη των σημάνσεων θα πρέπει να έχουν ενιαία εμφάνιση για λόγους αναγνωρισιμότητας. Επίσης θα πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένες στην τοπική αρχιτεκτονική.

 Επιπλέον δεδομένου ότι η σήμανση θα γίνει με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, θα ομορφύνουν διάφορα σημεία της περιοχής, προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους και στην ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού που συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις του προγράμματος.

Επίσης θα υλοποιηθούν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (εκδηλώσεις, καμπάνιες) στους Δήμους που άπτονται αυτών των περιοχών για τη συνειδητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τους πόρους της περιοχής τους.

 Όλες οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.

Ανώτατο κόστος ανά επένδυση 300.000€ Ποσοστό Ενίσχυσης: 100%


Πηγή : διαυγεια 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...