22 Ιουλ 2012

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ... Ε ΟΧΙ ΜΕ... €...VIDEO


Συχνά επισκέπτομαι το TED και παρακολουθώ συζητήσεις που με ενδιαφέρουν. To TED (Technology, Entertainment και Design) είναι μια εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώνεται ετησίως στη Καλιφόρνια. Συγκεντρώνει προσωπικότητες από το χώρο της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας, του Σχεδιασμού και της Καινοτομίας από όλα τα σημεία του πλανήτη. Στόχος είναι να μοιραστούν με το ευρύ κοινό το μεγαλύτερο πάθος τους: τις ιδέες τους για το μέλλον και τα επιτεύγματά τους

 Στις 4 Οκτωβρίου διοργανώθηκε το πρώτο TEDxAcademy event στην Αθήνα, με θέμα «Τι χρειάζεται η Ελλάδα Σήμερα:

 Ένα νέο Όραμα» στο Μουσείο Μπενάκη. Περισσότεροι από είκοσι ομιλητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, προσέγγισαν το θέμα ο καθένας από τη δική του διαφορετική οπτική. Διακεκριμένες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς, μοιράστηκαν με μια σύντομη ομιλία τις σκέψεις τους σε τρεις βασικές ενότητες: Όραμα, Αξίες, Δράση. Χάρη στο internet, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να παρακολουθήσει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν..

 Ενδεικτικά στο blog επέλεξα να ανεβάσω μια ομιλία, από κάθε μια ενότητα: Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν..

 Όραμα

 Ομιλία του κ. Στέλιου Ράμφου, φιλόσοφος & συγγραφέας

"Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος των μεγάλων μύθων της Ελλάδος, που σημαίνει είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας που πλέον τα μεγάλα μυθικά συστήματα καταρρέουν, δε μπορούν να λειτουργήσουν αποτροπαϊκά, οπότε καλείται ο λαός να πάρει πλέον την υπόθεση του μέλλοντος του στα χέρια του, με μια διαφορετική λογική. 

Μια λογική που προυποθέτει ασφαλώς παιδεία, αλλά κυρίως προυποθέτει στο ατομικό επίπεδο των νοοτροπιών και των συμπεριφορών, αλλαγές και πρωτοβουλίες χρήσιμες και πραγματικά αποδοτικές. 

Επιλογές συλλογικές, επιλογές ανοικτότητος, όχι φοβικές αντιδράσεις απέναντι σε πραγματικότητες, τις οποίες καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και επιπλέον επιλογές αυτοπραγματώσεως μέσα από την πραγματική σχέση των εαυτών μας και των άλλων, σε μια νέα συνθήκη - που επιβάλλει στους ανθρώπους μια διαφορετική αντίληψη του συμφέροντος μέσα στο ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ."




 Αξίες: 

Ομιλία του πατέρα. Αντώνιου Παπανικολάου

"Η αγάπη είναι μεταδοτική. Κάποιος πρέπει να ξεκινήσει αυτό το πράγμα και από εκεί και πέρα μετά όλα τα υπόλοιπα οδηγούνται από μόνα τους. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι σήμερα θαύματα δε γίνονται. Προσωπικά εγώ ζω μέσα σε ένα θαύμα τέτοιο. Το τίμημα για να ζήσει κάποιος αυτή την αλλαγή στη ζωή του, αλλά και στη γειτονιά και στους γύρω του, είναι να μπορέσει να σηκωθεί από τη θέση του και να πιστέψει σε αυτό που πραγματικά έχει στο μυαλό του.

"



Δράση:

 Ομιλία του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, Κοινοτάρχης Ανάβρας Μαγνησίας

 "Δεν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Είναι κάτι αυτονόητο. Με έκλεξαν κάποιοι για να δουλέψουμε, να λύσουμε όσο δυνατόν προβλήματα μπορούμε. Την ευθύνη αυτών και την ικανότητα που εκλέγουν την έχετε και εσείς. Θα πρέπει να εκλέγουμε τους άξιους και τους ικανούς ανθρώπους (...) Τελικό συμπέρασμα: Όλα γίνονται. Δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο."

 * * *




 Ξεχώρισα αυτούς τους τρεις ομιλητές για διάφορους λόγους.

 Ο κ. Ράμφος, ένα φωτεινό, λαμπερό "μυαλό".
 Ο π. Παπανικολάου, ένα φωτεινό, καθαρό "πρόσωπο".
 Ο κ. Τσουκαλάς, μια μοναδική "περίπτωση" πολιτικού.
 Όλοι τους, με λόγο που αξίζει να ακούσετε..

 Συγκεκριμένα συμμετείχαν:




Όραμα:

 Κώστας Μάλιος: Innovation Strategist Στέλιος Ράμφος: Συγγραφέας, φιλόσοφος. Αρίστος Δοξιάδης: Επιχειρηματίας, Κοινωνικός Επιστήμονας. Σιμάντα Ντας: Πειραματικός Φυσικός, Τεχνολόγος, Eπιχειρηματίας. Μπάμπης Μαινεμελής, Καθηγητής (Creativity)

 Αξίες: 

Dan Arielly (Video από το TED 2009) Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Διαφάνειας. Ευγενία Λιανού, Διευθύντρια Ποιότητας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Γιάννης Σωτηράκος, Επιχειρηματίας. Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου.

 Δράση: 

Steven Van Der Kruit: Οραματιστής. Pattie Maes: MIT Media lab Theodore Forbath: Ειδικός στην Τεχνολογία και Καινοτομία. Σωτήρης Μπαντάς: Μηχανικός Μικροηλεκτρονικής και επιχειρηματίας. Γιώργος Πάνζαρης: Μηχανικός, IT Developer, Επιχειρηματίας. Γιώργος Τσιρόπουλος: Καθηγητής, Ερευνητής Βιοτεχνολογίας. Δημήτρης Τσουκαλάς: Κοινοτάρχης Ανάβρα Μαγνησίας. 

 http://roadartist.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...