1 Ιουλ 2012

Paola Navone...«Είναι τόσο έντονο το μπλε της θάλασσας που δεν χρειάζεσαι άλλο χρώμα τριγύρω».



Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου design, η Paola Navone απολαμβάνει τις διακοπές της στην εξοχική κατοικία της στη Σέριφο. Ευφυής, cool, γεμάτη θετική ενέργεια, παραδέχεται ότι στις διακοπές της δεν κάνει τίποτε! Αυτό άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο;Η κατοικία της Paola Navone στη Σέριφο, είναι από εκείνες που σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Με τον ίδιο τρόπο που «ταξιδεύεις» μέσα από τις συλλογές που σχεδιάζει.




Ίσως γιατί και η ίδια είναι «dreamer». H διάσημη Ιταλίδα designer επισκέπτεται το νησί χρόνια – περνούσε τα καλοκαίρια της στο σπίτι καλών της φίλων – ώσπου αποφάσισε να αποκτήσει το δικό της. Την πρώτη φορά που βρέθηκε στη Σέριφο η μετακίνηση ήταν ακόμη δύσκολη, «έμενα στη Χώρα τότε, ήταν τόσο όμορφα!» αναπολεί. Συνήθως πηγαίνει στο νησί τον Αύγουστο μένοντας σχεδόν όλο το μήνα, αν και φέτος άνοιξε το εξοχικό της και το Πάσχα. «Απογοητεύτηκα καθώς είχε πολύ κρύο και έβρεχε συνέχεια.




 Πριν τρία χρόνια τέτοια εποχή κολυμπούσα διαρκώς». Το σπίτι είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα και καλό της φίλο Γιώργο Ζαφειρίου, ενώ, βέβαια, το εσωτερικό το επιμελήθηκε η ίδια. img_ Aπέριττο, άνετο, ανεπιτήδευτο, είναι προσανατολισμένο να αντικρίζει τη θάλασσα. Αποτελείται από ένα ευρύχωρο καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, ένα εξωτερικό ντους, με μεγάλες βεράντες. «Είναι στην πραγματικότητα πολύ απλό! Φτιάχτηκε από το τίποτε!».

 Έπιπλα που φέρουν την υπογραφή της για εταιρείες όπως η Gervasoni (της οποίας είναι art director) δένουν με custom made κομμάτια φτιαγμένα από ξύλο, μέταλλο, πηλό και με αντικείμενα από αγορές που επισκέφθηκε στα αμέτρητα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Παραδέχεται ότι δεν αλλάζει τη διακόσμηση, όπως θα ήταν αναμενόμενο για μία designer του δικού της βεληνεκούς και που στην πρόσφατη έκθεση του Μιλάνου παρουσίασε σε 14 διαφορετικές εταιρείες. «Στη Σέριφο είμαι αληθινά ‘κακομαθημένη’.



 Το μπλε της θάλασσας απορροφά όλη μου την ενέργεια. Είναι τόσο απλό σπίτι, που δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε… Άλλωστε δεν χρειάζεται πολλά κανείς το καλοκαίρι». Στο νησί ηρεμεί, χαλαρώνει. «Το βλέμμα μου είναι στραμμένο διαρκώς στο νερό». Από το κρεβάτι αντικρίζει τη θάλασσα, σηκώνεται, πηγαίνει για μια βουτιά, το απόγευμα ξαπλώνει στο λευκό sun-lounge και αγναντεύει το γαλάζιο. Στους χώρους υπάρχει ελάχιστο χρώμα. «Είναι τόσο έντονο το μπλε της θάλασσας που δεν χρειάζεσαι άλλο χρώμα τριγύρω». 

Οι λευκοί τοίχοι και το τσιμέντο δίνουν το στίγμα ενώ τα «χαλιά» που ζωγράφισε στα πατώματα – «τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά» λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία.  Aναρωτιέμαι αν σχεδιάζει στις διακοπές της. «Στη Σέριφο δεν κάνω τίποτε!» απαντά γελώντας. «Ξυπνάω το πρωί, κατηφορίζω στην αμμουδιά, διαβάζω ένα βιβλίο, περιμένω το πλοίο να περάσει… και ετοιμάζω δείπνο για τους φίλους μου». Η Ιταλίδα designer φημίζεται για την καλή μαγειρική και το έμφυτο ταλέντο της οικοδέσποινας.



Η κουζίνα της, πάλευκη σε ανοιχτή επικοινωνία με το καθιστικό, συμπληρώνεται από μία ακόμη υπαίθρια όπου ετοιμάζει με κέφι εδέσματα για φιλοξενούμενους και καλεσμένους. «Το σπίτι είναι γεμάτο κόσμο, οι καλοί μου φίλοι μένουν δίπλα… Φτιάχνω απλά πράγματα, όχι κάτι «επίσημο». Αρχιτέκτων και designer, συνδυάζει στις δημιουργίες της στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και εποχές, επαναφέροντας το παρελθόν με σύγχρονες φόρμες, με έναν αισθησιακό χειρισμό των υλικών, σμίγοντας συχνά τις φόρμες της Δύσης με τα χρώματα της Ανατολής, το βιομηχανικό, με το κλασικό και το σύγχρονο, την τεχνολογία με τη χειροτεχνία



.
 Τη συναρπάζει το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με τα χέρια τους και αναφέρει ότι ταξιδεύοντας γνώρισε τεχνικές που δεν τις ήξερε, κυρίως στη Ασία. Ως νεαρή δεν είχε φανταστεί ότι θα γίνει designer «έκανα βόλτες με τη μοτοσικλέτα μου,ταξίδευα», μία αυθεντική νομάς που παραδέχεται ότι στη ζωή της ήρθαν όλα από τύχη. Ταξιδεύει διαρκώς, και όπου πηγαίνει συγκεντρώνει πληροφορίες, αντλεί έμπνευση από κάθε τι. «Κάποια στιγμή διαφορετικά στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους κι έτσι ξεκινά ένα project».



 Τα ταξίδια αποτελούν πηγή για κάθε ερέθισμα. «Ταξίδι, βέβαια μπορεί να είναι η βόλτα στο supermarket, σε ένα βιβλιοπωλείο…» . Ήδη προετοιμάζει τις συλλογές τις για τον επόμενο χρόνο για το Παρίσι και το Μιλάνο. «Θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και ξεχωριστά projects, αλλά είναι νωρίς», λέει χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα. Όσο για τα αγαπημένα της αντικείμενα απαντά πως είναι όλα όσα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει. 



Συζητάμε για το καινούριο concept store Interni One, όπου η επιρροή της είναι εμφανής με το εκλεκτικό mix & match να κυριαρχεί, άλλωστε μέσω εταιρειών όπως η Gervasoni και η Baxter, η designer έχει συνεργασία χρόνων με τα Interni. Τη ρωτάω τι είναι αυτό που δεν έχει σχεδιάσει και θα ήθελε να το κάνει στο μέλλον. «Ένα όμορφο ξενοδοχείο στην Ελλάδα», μου απαντά μετά από λίγη σκέψη. Της ζητώ με ενθουσιασμό να το πραγματοποιήσει γρήγορα! Δίνουμε ραντεβού στην ταράτσα του ξενοδοχείου Fresh, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Αθήνα, για μία συνέντευξη εστιασμένη στη δουλειά της. Έχω τόσα ακόμη να τη ρωτήσω.
 Ανυπομονώ!

 http://www.voguehellas.gr/




1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...