24 Ιουλ 2012

Η Σέριφος του Χρήστου Θηβαίου*



Εχω ένα σπίτι στη Σέριφο όπου πηγαίνω με την οικογένειά μου. Αγαπημένοι μου άνθρωποι διάλεξαν στο παρελθόν το νησί και σ' εμένα έτυχε να κληρονομήσω «συναισθηματικά» αυτή τους την επιλογή. Η Σέριφος είναι ακραιφνώς κυκλαδίτικο νησί, χωρίς άλλες προσμείξεις. Εχει υψώματα, κορυφές, απόκρημνα μέρη και βέβαια πολύ ωραίες γωνιές, εξαιρετικές παραλίες και... πολύ αέρα. Είναι τόπος άγονος. 




Νομίζω ότι και η ετυμολογία του ονόματος του νησιού σημαίνει το ίδιο: «στέρφος τόπος», δηλαδή Σέριφος. Μόνη εξαίρεση ένα σημείο στα δυτικά, όπου υπήρχαν αμπελώνες και ονομάζεται Καλό Αμπέλι. Κατά τα άλλα, εκτός από τη ρίγανη, την κάππαρη, το δεντρολίβανο, το μαϊντανό και κάποια άλλα μυρωδικά δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Και όμως, το νησί έχει πολλές μυρωδιές. Και μεγάλη ιστορία. Ηδη από την αρχαιότητα, η οικονομία είχε να κάνει με την εξόρυξη μεταλλευμάτων, όπως ο σίδηρος και ο λιγνίτης.



Με το πέρασμα των αιώνων ο λιγνίτης αφέθηκε στην άκρη και στη σύγχρονη ιστορία πλέον, και μέχρι το 1963, ο κόσμος της Σερίφου δούλευε στην εξόρυξη σιδήρου, την οποία εκμεταλλεύονταν γερμανικές εταιρείες. Εδώ, επίσης, έγινε η πρώτη αιματηρή εξέγερση σε ελληνικό έδαφος, από τους μεταλλωρύχους της Σερίφου που είχαν δημιουργήσει συνδικάτο και καταστατικό στο οποίο προβλεπόταν για οποιονδήποτε πάθαινε εργατικό ατύχημα νοσηλεία, αποζημείωση και προστασία για την οικογένειά του από ένα κοινό ταμείο. 

Εννοιες όπως η αλληλεγγύη ήταν πολύ ισχυρές στην τοπική κοινωνία. Βέβαια, τα χρόνια έχουν περάσει και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Και όμως, η ιστορία βαραίνει τον τόπο. Οπως και το σκοτάδι των Κυκλάδων. Γιατί υπάρχει και αυτό σε ορισμένα νησιά: εδώ υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν στις σήραγγες νύχτα και έβγαιναν νύχτα. Μια βόλτα στα μεταλλεία μπορεί να είναι αποκαλυπτική. Κατά τα άλλα, δεν έχω αγαπημένα μέρη στη Σέριφο.



 Μου αρέσει απ' άκρη σ' άκρη. Είναι πολύ ωραία κατ' αρχάς η βόλτα από το λιμάνι μέχρι τη Χώρα και πάλι πίσω, αν το αντέχεις φυσικά (ειδικά το πρώτο κομμάτι της διαδρομής που είναι ολότελα ανηφορικό). Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλές πεζοπορικές διαδρομές, προς το Καλό Αμπέλι, το Μαλλιάδικο ή τον Κουταλά και τον Αβυσαλό. Τα δύο τελευταία, τα οποία βρίσκονται από την πλευρά της Μήλου, είχαν και αυτά μεταλλεία και είναι πραγματικά συγκλονιστικά μέρη για βόλτα.



 Η Ψιλή Αμμος, ο Αυλόμωνας, το Καλό Αμπέλι, η Βαγιά, και όχι μόνο, είναι αγαπημένες παραλίες για μπάνιο. Η Σέριφος διαθέτει συνολικά 38 προσβάσιμες παραλίες. Για φαγητό, σημειώστε, μεταξύ άλλων, την «Κυρα-Μαρία» στον Πλατύ Γιαλό, τον «Πέτρο» πάνω στη Χώρα και τη «Μαργαρίτα» κάτω στον Αυλόμωνα, ενώ για το βράδυ στη Χώρα υπάρχει το καταπληκτικό μπαράκι, το «Αέρινο», και το «ρακάδικο του Στράτου», ενώ στο λιμάνι το «Passaggio», ο «Κρινάς» και τόσα άλλα, φυσικά.




Τέλος, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου περίπου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ της Σερίφου, το οποίο θα ανοίξω με μεγάλη μου τιμή. Θα ακολουθήσουν βεβαίως καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Θωμαΐδης, κ.ά. 

 http://trans.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...