16 Ιουλ 2012

Τρεις αυτοκτονίες κάθε 2 ημέρες στην Ελλάδα της κρίσης



Κάθε μέρα και μια αυτοκτονία στην Αθήνα τον Ιούνιο, «ανακοίνωση ανακοίνωση» Κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις αυτοχειρίες στο λεκανοπέδιο, εν μέσω της εποχής του Μνημονίου. Σε μία απλή καταγραφή την οποία διενήργησε το σωματείο των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στο λεκανοπέδιο για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2012, τα μακάβρια στοιχεία είναι δραματικά! 354 οι συνολικές απόπειρες αυτοκτονίας στο λεκανοπέδιο.



 Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γ. Χούσος, μέσα στον περασμένο Ιούνιο… 354 συνάνθρωποί μας στο λεκανοπέδιο προχώρησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας, εκ των οποίων οι 50 κατέληξαν! 

Επίσης, κατά τις 5 πρώτες ημέρες του τρέχοντος Ιουλίου, δηλαδή από την περασμένη Κυριακή μέχρι την περασμένη Πέμπτη, άλλοι 5 συνάνθρωποί μας στο λεκανοπέδιο αυτοκτόνησαν! “Μόλις είδαμε τα στοιχεία ταραχθήκαμε, συγκλονιστήκαμε, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε!”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Χούσος στην “Αυγή” της Κυριακής.

 ΠΟΥ: Μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα Την ίδια στιγμή, μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα και μία απόπειρα αυτοκτονίας κάθε 3 δευτερόλεπτα καταγράφονται διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι λόγω αυτοκτονίας είναι περισσότεροι από τα θύματα πολέμου.



 Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Η κρίση αναδεικνύει τα προβλήματα
Η αυτοκτονία είναι μια καθαρά προσωπική πράξη και κάθε περίπτωση πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά για να διερευνηθούν τα αίτιά της. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε πως οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση η αύξηση των αυτοκτονιών.
Η οικονομική κρίση είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, κάθε ένας εκ των οποίων βιώνει ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες. Επειδή είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να πούμε πως αυτοκτονούν όλοι οι άνεργοι ή οι έμποροι, πρέπει να προσδιορίσουμε το ατομικό κίνητρο που κάνει κάποιον να δώσει τέλος στη ζωή του.
Μπορεί κάποιος να έχει μεγάλα υπαρξιακά και προσωπικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να βγουν στην επιφάνεια λόγω της κρίσης. Σε κάποιους ανθρώπους η κρίση αναδεικνύει τα προβλήματα, σε άλλους τα επιταχύνει και σε άλλους τα προκαλεί.
Για ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες ήταν περισσότερες τον πρώτο χρόνο της κρίσης, υπάρχει η θεωρία που λέει ότι όταν εμφανίζεται μια αιφνίδια αλλαγή του τρόπου ζωής δημιουργείται ένα τεράστιο κενό που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Οσο περνά ο καιρός το άτομο μπορεί να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και λογικά και να αναθεωρήσει κάποιες αρχικές απόψεις.
http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...