15 Μαΐ 2012

Το «κύκλωμα των Κυκλάδων»



Aκόμη μια δικαστική λειτουργός παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Εφετείου Πειραιώς καθώς άφησε επί 1,5 χρόνο στο… ...συρτάρι τη δικογραφία της υπόθεσης του «κυκλώματος των Κυκλάδων» που «εξαφάνιζε» πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις κυρίως στη Μύκονο. Είναι η δεύτερη πρωτοδίκης που παραπέμπεται για το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εκτέλεση των καθηκόντων της. Είχε προηγηθεί προ ημερών η παραπομπή άλλης δικαστικής λειτουργού η οποία αν και είχαν παρέλθει 9 μήνες από τότε που πέρασε στα… χέρια της η δικογραφία για την ίδια υπόθεση (Μάιος του 2010) δεν προχώρησε σε καμία ανακριτική πράξη, παρά το γεγονός ότι αυτές, λόγω ακριβώς της σπουδαιότητάς τους, ήταν κατεπείγουσες.


 Όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr και η διάδοχος της στο ανακριτικό γραφείο στη Σύρο έπραξε ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή, απολύτως τίποτα... αν και εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις για σειρά κακουργημάτων σε βάρος κρατικών υπαλλήλων της Πολεοδομίας Σύρου, αιρετών υπευθύνων, αστυνομικών καθώς και υπαλλήλων του Δήμου Μυκόνου. Η πρωτοδίκης, σύμφωνα με την πειθαρχική αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της άφησε τη δικογραφία να λιμνάζει ενώ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, όπως τουλάχιστον αποστολή κλήσεων για εξέταση μαρτύρων ή προεργασία για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τις καταγγελλόμενες πολεοδομικές παραβάσεις και το κυριότερο πιθανά αιτήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου των κατηγορουμένων.

«Οι προβαλλόμενοι λόγοι από την άνω Τακτική Ανακρίτρια για την παντελή έλλειψη κίνησης των παραπάνω δικογραφιών, όπως ο φόρτος εργασίας, παράλληλες υπηρεσιακές απασχολήσεις και λόγοι υγείας, δεν μπορούν να αποτελέσουν ευπρόσωπο δικαιολογητικό λόγο για την χαρακτηριστική καθυστέρηση, η οποία είχε αντίκτυπο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης γενικότερα και μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε έλλειψη ενδιαφέροντος και επιμέλειας για την κίνηση και περαίωση των εν λόγω δικογραφιών, μολονότι αυτές είχαν εισαχθεί ως κατεπείγουσες, ενόψει και του ότι, εκτός των άλλων, αφορούσαν αδικήματα, ο χρόνος τέλεσης των οποίων ανάγεται στο απώτερο διάστημα από το μήνα Ιανουάριο 2003 και εφεξής, εκτεινόμενες σε βάθος μια περίπου επταετίας. 

Η καθυστέρηση αυτή στην εκτέλεση των καθηκόντων της κρίνεται αδικαιολόγητη και οφείλεται σε βαριά αμέλεια της εγκαλουμένης, η οποία με την προεκτεθείσα υπηρεσιακή της συμπεριφορά, που είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμα της, θίγει το κύρος της, καθώς και το κύρος της Δικαιοσύνης», αναφέρεται στο κείμενο της πειθαρχικής αγωγής. Σημειώνεται ότι, την υπόθεση χειρίζεται πλέον εφέτης ειδική ανακρίτρια ύστερα από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δύο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων (πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων κ.λπ.) κατέβαλε από 15.000-20.000 ευρώ στους εμπλεκομένους για να σώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους, αφού η πολεοδομία με τη σειρά της θα βεβαίωνε ότι έχουν κατεδαφιστεί. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το σύνολο των προστίμων που δεν εισπράχτηκαν ποτέ, με βασική δικαιολογία την άδεια εγκυμοσύνης μιας υπαλλήλου της Πολεοδομίας Σύρου αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. 
KYKLADES NEWS GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...