1 Μαΐ 2012

Γιατι διακοπες στην Σεριφο ?

  • Για να μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητες παραλίες για το μπάνιο σας
  • Για να κάνετε τις βόλτες σας σε μια γραφική κυκλαδίτικη Χώρα
  • Για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και την πανοραμική θέα από το Κάστρο
  • Για ξεκούραστες διακοπές σε ένα κοντινό και μικρό νησί

Διακοπές στην Σέριφο σημαίνει διακοπές σε αμέτρητες κυκλαδίτικες παραλίες

 Η Σέριφος ανήκει στις Κυκλάδες και έχει σχεδόν κυκλικό και δαντελωτό σχήμα με αποτέλεσμα να έχει και μεγάλη ακτογραμμή. Πρόκειται για ένα μικρό νησί και από τα πλησιέστερα κυκλαδονήσια στον Πειραιά.

Η Σέριφος είναι ένα αρκετά ήσυχο νησί ιδανικό για χαλαρές διακοπές, με εξαίρεση το Λιβάδι, όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού και εδρεύουν τα περισσότερα μπαράκια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μένοντας ανοικτά μέχρι το πρωί.

Η Σέριφος λέγεται και νησί των Κυκλώπων, καθώς συνδέεται από την μυθολογία με τους Κύκλωπες αλλά και τον ήρωα Περσέα. Μάλιστα υπάρχει και όρμος που λέγεται Όρμος του Κύκλωπα στα νότια του νησιού όπου βρίσκονται ο Θρόνος του Κύκλωπα και η Σπηλιά του Κύκλωπα.

Η Σέριφος είναι διάσημη για την ποικιλία των ορυκτών της όπως ήταν και τα μεταλλεία της, τα οποία ήταν πηγή ανάπτυξης και πλούτου για το νησί. Τα απομεινάρια αυτής της εποχής είναι ακόμη ορατά: σκουριασμένες σκάλες φόρτωσης, μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, κτλ.

Αν βρεθείτε στην Σέριφο στις 6 Αυγούστου δεν πρέπει να χάσετε το γλέντι του Συλλόγου Γυναικών που διεξάγεται στην Κάτω Χώρα, στην πλατεία της Ευαγγελιστρίας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά του νησιού που θα έχουν προετοιμάσει οι γυναίκες της Σερίφου.

Η Σέριφος διαθέτει περισσότερες από 40 παραλίες για όλα τα γούστα χάρη στο δαντελωτό της σχήμα. Οι περισσότερες από τις παραλίες του νησιού δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές έχοντας άμμο με βότσαλο, αλλά η θάλασσα είναι ιδιαίτερα καθαρή.
  • Αυλόμωνας / Λιβάδι: Η μεγαλύτερη και μοναδική οργανωμένη παραλία της Σερίφου. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, δίπλα στον οικισμό Λιβάδι. Πρόκειται για μια παραλία με άμμο και καθαρά νερά, και είναι κοσμοπολίτικη παρόλο που δεν είναι η ομορφότερη του νησιού. Προσφέρει εύκολη πρόσβαση μέσω του δρόμου, αρμυρίκια, ταβέρνες, λίγες ομπρέλες και θαλάσσια σπορ.
  • Λιβαδάκια: Πολυσύχναστη παραλία λίγο πιο νότια από το Λιβάδι που προτιμούν οι οικογένειες. Διαθέτει όμορφη χρυσή άμμο και αρμυρίκια. Η παραλία είναι μικρή αλλά είναι εύκολα προσβάσιμη και τριγύρω υπάρχουν αμέτρητα καταστήματα, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Καλό Αμπέλι: Αυτή η μικρή αμμουδιά βρίσκεται στην νότια Σέριφο και προσφέρεται για απομόνωση. Διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά και πλατιά βράχια, αλλά καθόλου σκιά. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο τέλος του χωματόδρομου και περπατάτε για περίπου 15 λεπτά, περνώντας και από το όμορφο εκκλησάκι του Σωτήρα.
  • Λια: Μικρή σχετικά παραλία σε ένα όμορφο τοπίο, λίγο πιο νότια από την παραλία του Αγίου Σώστη. Διαθέτει άμμο με βότσαλο, υπέροχα κρυστάλλινα νερά και όμορφο βυθό, αλλά καθόλου φυσική σκιά και για αυτό θα χρειαστείτε ομπρέλα. Για να φτάσετε στην παραλία θα ακολουθήσετε για περίπου 20 λεπτά το μονοπάτι από το τέλος του χωματόδρομου.
  • Άγιος Σώστης: Πρόκειται για μια φαρδιά λωρίδα παχιάς άμμου που βρέχεται από την θάλασσα και από τις δυο μεριές, καθώς αυτή είναι που ενώνει την ομώνυμη χερσόνησο με την υπόλοιπη Σέριφο. Η παραλία είναι προστατευμένη από τους ανέμους ενώ διαθέτει όμορφο βυθό και μερικά αρμυρίκια για σκιά. Το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη βρίσκεται στην άκρη της παραλίας. Αφήνετε το αμάξι σας στο τέρμα του δρόμου και περπατάτε λίγα λεπτά για να φτάσετε στην όμορφη παραλία.
  • Ψιλή Άμμος: Πολυσύχναστη παραλία στην ανατολική πλευρά της Σερίφου που έχει λάβει και βραβείο ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003 από την εφημερίδα Sunday Times. Η παραλία διαθέτει υπέροχη χρυσή άμμο, μερικά δέντρα, αβαθή νερά (ιδανικά για οικογένειες με παιδιά) και χώρο για πάρκινγκ. Θα φτάσετε στην παραλία από έναν σύντομο χωματόδρομο που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο.
  • Άγιος Ιωάννης: Παραλία με άμμο και μερικά μεγάλα βότσαλα που βρίσκεται στα ανατολικά, λίγο πιο βόρεια από την Ψιλή Άμμο. Η πρόσβαση μέσω του δρόμου είναι εύκολη ενώ υπάρχουν και μερικά αρμυρίκια για σκιά. Λίγα μέτρα πριν την παραλία βρίσκεται το γραφικό ομώνυμο εκκλησάκι που χτίστηκε το 1871.
  • Πλατύς Γιαλός: Αυτή η παραλία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Σερίφου, κοντά στην Μονή Ταξιαρχών. Διαθέτει άμμο με βότσαλο, καταγάλανα νερά και βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο. Για να την φτάσετε θα πρέπει να κατηφορήσετε έναν κακής ποιότητας τσιμεντόδρομο.
  • Συκαμιά: Είναι μια από τις πιο μεγάλες παραλίες στην Σέριφο και διαθέτει άμμο με λίγο ψιλό βότσαλο, όμορφα γαλαζοπράσινα νερά, ρηχό βυθό, λίγα αρμυρίκια για ίσκιο και μια ταβέρνα. Βρίσκεται στα βόρεια με βορινό προσανατολισμό με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη στους ανέμους. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ενός βατού και σύντομου χωματόδρομου.
  • Καράβι: Παραλία που προσφέρεται για ησυχία, λίγο νότια από τα Λιβαδάκια. Διαθέτει υπέροχα νερά άμμο με ψιλό βότσαλο και μερικά αρμυρίκια, ενώ θα δείτε και μερικά επίπεδα βράχια. Η πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω ενός κακού χωματόδρομου
  • Μέγα Λιβάδι: Τα ρηχά και ήσυχα νερά την κάνουν ιδανική παραλία για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η μικρή παραλία διαθέτει άμμο, μερικά αλμυρίκια, δύο ταβέρνες ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, εύκολη πρόσβαση και κυρίως ησυχία, αφού το σημείο δεν αποτελεί πέρασμα για τα αυτοκίνητα. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Σερίφου, στο ομώνυμο οικισμό.
  • Μαλλιάδικο: Παραλία με έντονη φυσική ομορφιά αλλά σε απομονωμένο σημείο, λόγω της δύσκολη πρόσβασης. Διαθέτει άμμο με λίγο ψιλό βότσαλο, αρμυρίκια και ήρεμα καθαρά νερά ενώ βρίσκεται στα νότια, κοντά στην Σπηλιά του Κύκλωπα. Θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να την φτάσετε αλλά μπορείτε να πάτε πιο εύκολα με βαρκάκι.
  • Κουταλάς: Αρκετά μεγάλη παραλία στα νοτιοδυτικά με άμμο και βότσαλο. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σαν παραλία και για αυτό δεν μαζεύει πολύ κόσμο, αλλά έχει καθαρά νερά. Διαθέτει αρκετά αρμυρίκια και ταβέρνα, ενώ στην άκρη της βρίσκεται ένα κατάλευκο εκκλησάκι. Η πρόσβαση είναι εύκολη από τον κεντρικό δρόμο ενώ υπάρχει και άπλετος χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.
  • Γάνεμα: Μεγάλη παραλία στα νότια, κοντά στην Βάγια, με χρυσή άμμο και λίγο ψιλό βότσαλο. Διαθέτει ρηχά νερά, μερικά αρμυρίκια και εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο. Υπάρχει και ένα ταβερνάκι στην άκρη της παραλίας.
  • Βαγιά: Στην νότια Σέριφο βρίσκεται αυτή η απάνεμη παραλία που έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία με καθαρά καταγάλανα νερά αλλά θα περπατήσετε μερικά λεπτά από τον κεντρικό δρόμο για να την φτάσετε. Η παραλία δεν διαθέτει φυσική σκιά, επομένως φροντίστε να μην ξεχάσετε την ομπρέλα σας.

Μετακινησεις Στην Σεριφο


Υπάρχουν λεωφορεία ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις σας στην Σέριφο, αλλά παρόλο που είναι σχετικά συχνά δεν πηγαίνουν σε πολλά μέρη. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι αναρτημένα σε κεντρικό σημείο στο Λιβάδι, εκεί όπου βρίσκονται και τα 4 ταξί του νησιού.

Διαμονη Στην Σεριφο


Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων βρίσκεται στο Λιβάδι. Εάν όμως θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας κάπως ήσυχα θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο άλλο, οποιοδήποτε άλλο, σημείο στην Σέριφο για την διαμονή σας.

Φαγητο & Ποτο Στην Σεριφο


Μερικά από τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που θα βρείτε στην Σέριφο είναι οι μαραθοτηγανίτες, η ρεβιθάδα με κρέας και σταφίδες, οι τσιγαρίδες (χοιρινό με αμπελοφάσουλα και πατάτες), η φάβα και τα ντόπια λουκάνικα.

Αγορες Στην Σεριφο


Η Σέριφος διαθέτει γευστικότατα παραδοσιακά προϊόντα όπως ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, αλλαντικά (λούτζα, λουκάνικα και σύγλινο), εξαιρετικό τοπικό κρασί και μυζήθρα. Το παστέλι που θα βρείτε στην Σέριφο είναι ιδιαίτερο, αφού έχει σχήμα ρόμβου με ένα καθαρισμένο αμύγδαλο στο κέντρο και σερβίρεται σε φύλλο λεμονιάς.

Αξιοθεατα Στην Σεριφο

Χωρα Σεριφου


Η Χώρα της Σερίφου με τα μικρά λευκά σπιτάκια είναι χτισμένη στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου και ευτυχώς έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Χωρίζεται στην Άνω Χώρα και την Κάτω Χώρα, με την οχυρή Άνω Χώρα να έχει ως πυρήνα της το κάστρο και την Κάτω Χώρα να είναι πιο γραφική με ασβεστωμένα σοκάκια και αυλές με βουκαμβίλιες.

Καστρο Σεριφου


Από το Κάστρο, το υψηλότερο σημείο της Χώρας, θα θαυμάσετε την πανοραμική θέα της Χώρας μέχρι την θάλασσα και τα γειτονικά κυκλαδονήσια. Στο κάστρο θα βρείτε μερικές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε, τον μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Βαρβάρας, την εκκλησία του Χριστού, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στο υπόγειο του οποίου βρίσκεται - σύμφωνα με τον μύθο - το κεφάλι της μέδουσας που άφησε εκεί ο Περσέας.

Λαογραφικο Μουσειο Σεριφου


Το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου ιδρύθηκε στην Κάτω Χώρα το 1976 από τον σύνδεσμο Σεριφιωτών. Στην συλλογή του περιλαμβάνονται οικιακά σκεύη, υφαντά, εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές αλλά και συλλογή ορυκτών από την γη της Σερίφου. Τηλέφωνο 22810 51181.

Αρχαιολογικη Συλλογη Σεριφου


Η Αρχαιολογική Συλλογή στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου της Χώρας και φιλοξενεί ευρήματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που προέρχονται από ανασκαφές στην περιοχή της Χώρας. Η συλλογή περιλαμβάνει αγάλματα, αμφορείς, θραύσματα από διακοσμήσεις μαρμάρινων σαρκοφάγων, επιτύμβιες στήλες με ανάγλυφη διακόσμηση και τεφροδόχα αγγεία. Τηλέφωνο 22810 52611.

Μονη των Ταξιαρχων


Η Μονή των Ταξιαρχών ιδρύθηκε το 1570 μ.Χ. και εξωτερικά μοιάζει περισσότερο με κάστρο, καθώς έχει πολύ ψηλά τείχη, πολεμίστρες και ζεματίστρα. Εδώ θα δείτε αξιόλογα κειμήλια, λατρευτικά σκεύη, υπολείμματα από τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, παλαιά χειρόγραφα το χρυσοποίκιλτο τέμπλο και έναν κώδικα του 1754 όπου κατονομάζονται οι τότε οικισμοί της Σερίφου.

Εκκλησια Παναγιας


Στον οικισμό Παναγιά βρίσκεται η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία που αποτελεί αξιοθέατο λόγω της παλαιότητάς της, αφού κτίστηκε τον 10ο αιώνα και είναι η παλαιότερη του νησιού.

Ασπρος Πυργος


Ο Άσπρος Πύργος είναι ένα οχυρωματικό έργο του 4ου π.Χ. αιώνα ή των ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για ένα μικρό, κυκλικό, μαρμάρινο οικοδόμημα σε αρκετά καλή κατάσταση και τραβάει την προσοχή των περαστικών. Θα τον δείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο πηγαίνοντας από την Χώρα προς το Μέγα Λιβάδι.

Θερμες Πηγες


Στα βράχια του όρμου του Αλμυρού στο Μεγάλο Λιβάδι, η θάλασσα είναι ζεστή χάρη στο ζεστό νερό που αναβλύζει από τα έγκατα της γης. Στις ιαματικές πηγές που είναι γνωστές από το 1837 μπορείτε να πάτε μέσω θαλάσσης ή από το μονοπάτι που ξεκινάει κοντά από το Μεγάλο Λιβάδι.

Σπηλια Κυκλωπα & Θρονος Κυκλωπα


Στον Κάβο του Κύκλωπα, σε σημείο με μοναδική πανοραμική θέα, βρίσκεται ο ομώνυμος θρόνος του Κύκλωπα. Ο θρόνος, που λέγεται και Ψαρόπυργος από τους ντόπιους, αποτελείται από ογκόλιθους που όλοι μαζί παίρνουν το σχήμα γιγαντιαίας πολυθρόνας. Πιο χαμηλά από τον Θρόνο του Κύκλωπα βρίσκεται η Σπηλιά του Κύκλωπα, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για σπήλαιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...