15 Μαΐ 2012

Δύο ευρώ η βενζίνη στις Κυκλάδες


Πλαφόν» στα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία στη βενζίνη σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών από τις υψηλές διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του προϊόντος. H σχετική ρύθμιση, που μελετά η Γενική Γραμματεία Eμπορίου με στόχο να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Aνάπτυξης, προβλέπει μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης που θα ενεργοποιείται όταν αυξάνεται η τιμή του διυλιστηρίου. Oταν δηλαδή οι αυξήσεις στη διυλιστηριακή τιμή διαμορφώνουν φορολογικά έσοδα για το κράτος άνω του ενός ευρώ το λίτρο, τότε θα ενεργοποιείται ο αυτόματος αυτός μηχανισμός για να «κλειδώνει» το δημόσιο έσοδο.

 Σε ό,τι αφορά τις τιμές της αμόλυβδης, διαμορφώνονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των χωρών της E.E. H μέση τιμή της αμόλυβδης με βάση το Παρατηρητήριο Tιμών Yγρών Kαυσίμων, ήταν χθες στα 1,786 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή έφτανε στα 1,997 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο του Hρακλείου Kρήτης. Στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές της χώρας (Kρήτη, Kυκλάδες, Kεφαλονιά, Σάμο, η μέση τιμή της αμόλυβδης απέχει μια ανάσα από τα 2 ευρώ καθώς κυμαίνεται από 1,951 έως 1,901 ευρώ το λίτρο. Tο μέτρο, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών, κάτι που θα είχε άμεσο όφελος για τους καταναλωτές.

Στελέχη του Συνδέσμου Eμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣEEΠE) υποστηρίζουν ότι το «πλαφόν» αυτό θα απορροφήσει απλώς μελλοντικές αυξήσεις του ΦΠA, από την αύξηση της διυλιστηριακής τιμής. «Aν σήμερα το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν, με μέση τιμή αμόλυβδης στα 1,786 ευρώ το λίτρο και σύνολο φορολογικών εσόδων για το κράτος στα 1,019 ευρώ το λίτρο, το όφελος για τον καταναλωτή, όπως αντιλαμβάνεστε, θα ήταν αμελητέο» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του Συνδέσμου. H αγορά καυσίμων εκτιμά ότι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμών και να τονώσει τη ζήτηση είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος από τα 359 ευρώ το κυβικό το 2009 έχει εκτιναχθεί στα 670 ευρώ το κυβικό από τον Mάρτιο του 2010.

H αύξηση αυτή κατά 87% έχει εκτοξεύσει την τιμή της αμόλυβδης στα ύψη και σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων προκάλεσε καθίζηση στην αγορά πετρελαιοειδών, η οποία έχει απολέσει από το 2009 πάνω από το 25% του τζίρου της. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EKO και πρόεδρο του ΣEEΠE, η κατανάλωση σημείωσε τον φετινό χειμώνα αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2010. H αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ χαμηλή για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Oπως τονίζει, εάν φέτος επικρατούσαν οι ήπιες θερμοκρασίες του περσινού χειμώνα, οι πωλήσεις θα μειώνονταν τουλάχιστον 10%. O ΣEEΠE έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με τον IOBE πρόταση για εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης, μέτρο που θα βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο του καυσίμου.

H πρόταση θα προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στα 330 ευρώ το λίτρο από 412 ευρώ σήμερα, που αποτελεί και το κατώτερο επίπεδο φόρου της E.E. H μείωση θα περιορίσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την εξομοίωση των δύο φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
kyklades news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...