22 Μαΐ 2012

Aνακατασκευή μονοπατιών



Κυκλάδες δεν σημαίνει μόνον ήλιος, θάλασσα και λευκά σπιτάκια, αλλά και τα πολλών χιλιομέτρων παραδοσιακά μονοπάτια τους. Οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να περιηγηθούν σε μεγάλο μέρος των νησιών, να προσεγγίσουν παρθένες παραλίες ή ξεχασμένα ξωκλήσια ακολουθώντας τα λιθόκτιστα κυκλαδίτικα μονοπάτια. «Μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 τα μονοπάτια σε πολλά μέρη αποτελούσαν εν πολλοίς το επίσημο οδικό δίκτυο», περιγράφει ο προϊστάμενος του πολιτιστικού τμήματος της Νομαρχίας Κυκλάδων, κ. Τάσος Αναστασίου.

 Εκτοτε, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι ελέω της κάθε μορφής «ανάπτυξης» των Κυκλάδων. «Στις περιοχές με χαμηλότερο ρυθμό “ανάπτυξης” εντοπίζουμε ακόμα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών», επισημαίνει ο κ. Αναστασίου, που από το 1995 ασχολείται με πάθος με την ανακατασκευή και τη σήμανση των μονοπατιών, ώστε να είναι προσβάσιμα στους ενδιαφερομένους. «Από τους δρόμους που ανοίχτηκαν, μόνο το 30% ήταν απαραίτητο». Επειτα από δέκα χρόνια προσπαθειών της νομαρχίας, των επί μέρους δήμων, αλλά και εθελοντών που συμμετείχαν σε προγράμματα της οργάνωσης ΕΛΙΞ (www. elix. org. gr), που οργανώνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας, οι απανταχού περιπατητές μπορούν πλέον να απολαύσουν πλήθος διαδρομών με θέα τη θάλασσα στην Ανδρο, την Τήνο, την Αμοργό και την Κέα, όπου έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή τους, ενώ στα υπόλοιπα νησιά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ακόμα και σε μέρη με έντονη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Σαντορίνη, μπορούμε να διασχίσουμε ένα υπέροχο μονοπάτι 20 περίπου χιλιομέτρων στον Πύργο» αναφέρει ο κ. Αναστασίου. Η Αμοργός διαθέτει «οκτώ διαδρομές που ουσιαστικά την “αγκαλιάζουν”.



 Ο περιηγητής περνάει από αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία και συνοικισμούς, αποκομίζοντας μια μοναδική εμπειρία». Στην Κέα «ο περιηγητής του νησιού εκπλήσσεται συνεχώς ευχάριστα, καθώς συναντά το δρύινο δάσος, την αρχαία πόλη, νερόμυλους, ανεμόμυλους, πατητήρια και πύργους» επισημαίνει ο έπαρχος της Τζιας, κ. Στέφανος Λέπουρας. «Ολη η διαδρομή είναι μια αποκάλυψη». Τα 300 χιλιομέτρων μονοπάτια της Κέας έχουν αποσπάσει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ISO. Δεν είναι λίγοι οι τολμηροί που περνούν από το trekking στην αναρρίχηση στο Εξώμβουργο της Τήνου ή τον Κάλαμο της Ανάφης. «Η ανακατασκευή των μονοπατιών έγινε ως επί το πλείστον με απευθείας αναθέσεις σε τοπικά συνεργεία» υπογραμμίζει ο κ. Αναστασίου. «Ετσι κερδίσαμε χρόνο και χρήμα, ενώ αξιοποιήσαμε την τεχνοτροπία των ντόπιων».

Η «αναγέννηση» των μονοπατιών δεν έγινε αποδεκτή σε όλα τα μέρη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ομως, όποιοι αγάπησαν τα μονοπάτια, όπως οι Αμοργιανοί, μόνον οφέλη αποκόμισαν. «Διευρύνεται η τουριστική περίοδος κατά δύο τουλάχιστος μήνες», σημειώνει ο κ. Αναστασίου «από αρχές Απριλίου μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, αφού όσοι θέλουν να περιηγηθούν δεν χρειάζονται την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού». Γνωρίζοντας το νησί off season έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γνήσια ζωή του. «Παράλληλα, με το να μη χαράσσουμε ασφαλτοδρόμους διασώζουμε περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» καταλήγει ο κ. Αναστασίου. Ο περιπατητικός τουρισμός γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ευρώπη. Φέτος το καλοκαίρι, μαζί με το μαγιό, βάλτε στον σάκο και αθλητικά παπούτσια!
 Ιωαννα Φωτιαδη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...